Burgemeesters Blaricum en Zandvoort wisselen even van baan

Joan de Zwart.© GEMEENTE BLARICUM

Valentijn Bartels
Blaricum

Burgemeesters Joan de Zwart van Blaricum en Niek Meijer van Zandvoort wisselen voor twee weken van baan.

De Zwart zal van 11 tot 27 september in kustgemeente Zandvoort aan het werk gaan, Meijer komt dezelfde periode naar Blaricum.

Doel is om een beeld te krijgen van elkaars werkgebieden en de manier waarop functies worden uitgevoerd. „Dat geldt voor de samenwerking met de gemeenteraad en het college, maar ook op het gebied van openbare orde, veiligheid, de relatie met partners als de veiligheidsregio, de politie, de brandweer en de GGD”, melden beide gemeenten.

Commissaris van de Koning Johan Remkes van Noord-Holland heeft de uitwisseling goedgekeurd en zal op woensdag 30 augustus beide burgemeesters voor twee weken beëdigen in hun tijdelijke werkplaats.

Bekenden

De Blaricumse burgemeester zal in Zandvoort behoorlijk wat bekenden tegenkomen. Zij stond eerder aan de wieg van de huidige coalitie in Zandvoort. „Ik heb er enorm veel zin in. Vorig jaar december heb ik leiding mogen geven aan de formatie van de huidige coalitie in Zandvoort en heb ik veel contact gehad met een groot deel van de raads- en collegeleden.” De Zwart ziet haar tijdelijke banenwissel dan ook als een interessant vervolg. „Ik verheug mij erop daar in september op een andere wijze een vervolg aan te mogen geven. En de inwoners van Blaricum zal ik met een gerust hart twee weken achterlaten bij collega Meijer.” En die collega Meijer is niet altijd burgemeester geweest. De VVD’er was geruime tijd advocaat, voordat hij burgemeester van Wognum en waarnemend burgemeester van de gemeente Ouder-Amstel werd.

Inspirerend

Hij hoopt in Blaricum wat op te steken van de werkwijze van De Zwart. „Een kans om te mogen werken in een andere gemeente met een geheel eigen dynamiek. Ik ben ervan overtuigd dat Zandvoort in goede handen is bij burgemeester De Zwart en dat deze gemeenteruil voor ons beiden inspirerend zal zijn.” Beide burgemeester zijn ongeveer even lang in dienst in hun gemeente. De Zwart negen jaar in Blaricum, Meijer tien jaar in Zandvoort.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.