Opening seizoen met Hans en Grietje in tuin Tindalvilla Bussum

Lies Molenaar, Karin Leutscher, Cécile Rongen, Arco van Zon en Birgit Strahl (v.l.n.r.) vormen het Eolian Ensemble.© Foto Spitteler

Josée Zuiver
Bussum

Het concertseizoen beginnen met een openluchtvoorstelling voor kinderen, dat is een goed idee om kinderen warm te laten lopen voor klassieke muziek.

Het sprookje ’Hans en Grietje’ en het verhaal ’Het hangbuikzwijntje’, gebracht door een professioneel ensemble met een jonge verteller, moet kinderen tot een jaar of acht à tien aanspreken. Na afloop mogen de kinderen zelf de instrumenten proberen, terwijl de meegebrachte ouders of grootouders kunnen genieten van een drankje op het terras. Dan heeft iedereen een prima middag. Dit geheel vindt plaats op zondag 9 september in de tuin van de Tindalvilla in Bussum.

Het Eolian Ensemble, dat bestaat uit vijf blazers en een pianist, heeft zich gespecialiseerd in concerten voor kinderen. Cécile Rongen, klarinettiste van het ensemble, vertelt dat kinderconcerten niet per se uit simpele muziek hoeven te bestaan.

„Eigenlijk hoeft het zelfs niet verhalend te zijn, als je maar een bepaalde opbouw creëert, en er moet natuurlijk voor kinderen iets te beleven zijn. We proberen altijd iets aan de muziek toe te voegen, voor het concert in Bussum werken we met een verteller, Benjamin Murck. Wij spelen op fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot die de kinderen na afloop zelf mogen bespelen.’’

Toon beïnvloeden

,,Blazen op die instrumenten is voor de kleintjes niet zo simpel, maar als we zelf blazen en de kinderen kunnen met hun vingers de toon beïnvloeden, dan vinden ze het al heel leuk. Ze kunnen zo al een beetje ervaren hoe het is om op zo’n instrument te spelen.”

Wat is het geheime recept van het Eolian Ensemble waarmee ze de aandacht van de kinderen weten vast te houden? Rongen: „Belangrijk is een goed, afwisselend stuk muziek. Je moet geen concessies doen aan de kwaliteit van je spel, zowel voor volwassenen als voor kinderen speel je als professioneel musicus uiterst geconcentreerd en toon je je expertise met je collega musici; alleen dán nemen kinderen je serieus. Onze verteller, Benjamin Murck is een jonge, frisse acteur die geknipt is voor dit soort voorstellingen, hij is een ster in het vasthouden van de aandacht van de kinderen.”

Bijzonder aan de voorstelling is, dat de opbrengst bestemd is voor het Papagenohuis in Laren, waar belangrijk werk wordt gedaan voor kinderen met autisme. Naast de opbrengst van de kaarten (die slechts 10 euro kosten) heeft de organisator, de ’Nederlandse Tafelronde no. 48, Noordelijk Gooi’, sponsoren gevonden, die substantieel bijdragen aan het goede doel.

Openluchtconcert

Openluchtconcert door Eolian Ensemble, zondag 9 september 16.00 uur, tuin Tindalvilla, Nieuwe ’s-Gravelandseweg 21, Bussum. Kaarten: www.eventbrite.com.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.