Video: Potje mediteren levert bouwlieden lunch op

1/5
Hilversum

„Kom op jongens!” Hilversumse Marian Zurhaar moedigt 27 bouwvakkers aan bij hun spoedcursus bewegingsmeditatie in de open lucht.

De renovatie van de huizen in de Bloemenbuurt is in volle gang. Bijna dertig metselaars, timmermannen en slopers werken woensdag in het brandende zonnetje terwijl bewoners vanuit hun tuinstoelen toekijken. „De bouwlieden kunnen wel een opkikkertje gebruiken. Al jaren zijn ze bezig in deze buurt en ze hebben nog een hoop huizen te gaan. Om te laten zien dat hun werk erg wordt gewaardeerd, kook ik voor ze. Voor deze ene keer dan. In ruil moeten ze meedoen met een les Zhi Neng Qi Gong.”

En zowaar, om stipt half één staan alle bouwvakkers op het veldje voor de Geraniumschool klaar voor een potje Chinese bewegingsmeditatie. Blijkbaar zijn ze erg hongerig en hebben ze wel wat over voor een lekkere lunch. Zurhaar (68) pakt de cd-speler erbij. „Draag Zhi op je handen naar voren”, klinkt het uit het apparaat. Her en der barsten werklui in lachen uit. „Stil zijn”, commandeert Zurhaar. „Anders werkt het niet.”

De oefening duurt tien minuten. Uiteindelijk doen de mannen keurig wat hun wordt opgedragen. „Stuur een zonnestraal naar je hart”, beveelt de cd-speler. Zurhaar houdt haar handen boven het hoofd. „Halleluja”, jubelt een timmerman. Een werkman die de dans denkt te ontspringen, moet het ontgelden „Kom erbij ouwe, dit is net wat voor jou.” Mopperend neemt hij plaats tussen zijn collega’s.

Zodra de oefening erop zit, ploft het gezelschap neer in de schaduw. „Niet normaal deze hitte”, moppert iemand. De moeilijke gezichten verdwijnen zodra Zurhaar het folie van de schalen haalt. „Eet smakelijk! Er is genoeg.” De pasta valt in de smaak. Grote borden worden enorm vol geschept. „Kijk dan, iedereen is ontspannen aan het eten. Het werkt dus toch”, grapt een werkman. Zurhaar, meditatiegoeroe in ruste, is tevreden. „Ze deden allemaal goed mee. Sommigen hebben zeker aanleg!”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.