Sherpa-plan Laren oogst kritiek bij Raad van State

Adrie van der Wel
Laren

De Raad van State maakt mogelijk korte metten met het bestemmingsplan voor de bouw van woningen van zorginstelling Sherpa bij het Van Erven Dorenspark in Laren.

Aanvankelijk ging het college van Laren mee met het plan van Sherpa om een blok van 16 woningen neer te zetten. Maar na verzet van een omwonende en een amendement in de gemeenteraad stelde die raad een ander bestemmingsplan vast. Het blok is nu verkleind naar 10 woningen en voor de overige 6 mag het college met Sherpa en de buren onderhandelen over een oplossing waar iedereen achter kan staan. Mogelijk komen de zes woningen er alsnog, maar dan iets verder weg van de woning van de buren. ,,Daarover wordt nu onderling gesproken”, zei een woordvoerder van de gemeente. ,,We denken er uit te komen.”

Uitstel

Daarom vroegen alle partijen aan de Raad van State om uitstel van de zaak. Maar dat zag de Raad niet zitten. ,,Jullie zijn intussen al 10 maanden met elkaar in gesprek”, zei de raadsvoorzitter. ,,Ik heb niet de indruk dat deze kwestie nu opeens voorbij is.”

Tijdens de zitting bleek ook dat de meningsverschillen niet gering zijn. Sherpa wil bouwen volgens zijn oorspronkelijke plan en dat is voorlopig getorpedeerd door de gemeenteraad. De buren willen het complex op afstand houden vanwege aantasting van privacy en overlast. Ze zijn bovendien bang dat hun woning fors in waarde zal dalen. Maar hun grootste kritiek is dat de gemeenteraad het probleem over de resterende zes woningen heeft afgeschoven naar het college. Dat is volgens Sherpa en de buren in strijd met de regels.

Regie

De gemeenteraad had volgens hen de regie moeten houden en de durf moeten hebben om een helder plan vast te stellen. Als het college de regie krijgt, is hun juridische positie een stuk zwakker. Ook de Raad bleek sterk verbaasd over deze handelwijze van de raad en zag ook geen goede reden om het college de regie in handen te geven.

De partijen krijgen nu een maand de tijd om overeenstemming te bereiken. Lukt dat niet, dan volgt zes weken later de uitspraak van de Raad.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.