145 jaar feestjes vieren met muziek

Dinsdagavond in het MCO.© Jan van Stipriaan Luïscius

Jan van Stipriaan Luïscius
Hilversum

’Het Metropole is het beste orkest ter wereld’. Dit komt niet uit de mond van zomaar iemand. Quicy Jones was het, die deze woorden sprak tegen Riks Noorman. Riks kon dat alleen maar beamen. Ga maar na, hij is een enorme fan van het orkest. Zijn verjaardag, 60 jaar oud, vierde hij dinsdagavond in Studio 5 van het Muziekcentrum voor de Omroep (MCO) aan de Hilversumse Heuvellaan. Mét, natuurlijk, het Metropole Orkest (MO) in zijn glorieuze omvang van 52 musici.

Tachtig mensen – familie, vrienden, zakenlieden – had de succesvolle zakenman Riks uitgenodigd voor zijn feestje. Niet alleen omdat hij dit jaar 60 jaar is geworden, ook werd gevierd dat Noorman Bedrijven (onder andere boten, baggerapparatuur, hijskranen, vrachtwagens, vliegtuigen) 40 jaar bestaat, Noorman Taxaties 25 jaar en het World Treasury Center (’stopt geld in wat leeft en bloeit in deze wereld’) 20 jaar. „Samen is dit een symboliek van 145 jaar”, zegt de goedlachse man die in Hilversum is geboren en in Vreeland en Lage Vuursche woont.

Noorman overhandigde vóór het concert het World Treasury Center Award aan de befaamde trombonist Bart van Lier. De Award bestaat uit een beeldje, dat is gemaakt door Hetty Noorman-Hogenhout, de moeder van Riks. Deze organisatie deelt de bedrijfswinsten met organisaties die het in de ogen van het World Treasury Center (maatschappelijk en cultureel) goed werk verrichten. „Het Metropole Orkest is heel belangrijk voor de Nederlandse samenleving. Dit mag niet ontmoedigd raken of verloren gaan”, meent de zakenman. Zo heeft het MO een zéér succesvolle digitale leerlijn ontwikkeld voor leerlingen van de basisschool. „De overheid geeft aan muziekles maar weinig prioriteit, daarom is dit initiatief van het Metropole Orkest zo ontzettend belangrijk. Ik hoop dat andere bedrijven mij volgen. Het is de bedoeling dat het een estafette-award wordt.”

Miljoenen

Het is ook arrangeur en producer Quincy Jones, die Riks op het spoor van het Metropole Orkest heeft gezet. „Hij heeft het afgelopen jaar zowel zakelijk als privé mijn pad gekruist en me gewezen op de enorme kwaliteit van het orkest. Jones is er een groot fan van.” De feestgangers (en andere belangstellenden voor het concert) mochten trouwens in hun vuistje knijpen: voor de tweede keer in de bestaansgeschiedenis van het MO was de opstelling van het orkest dusdanig, dat (een deel van) het publiek zich tússen de musici mocht settelen. Chef-dirigent Jules Buckley – die in het rijtje past van illustere voorgangers als Dolf van der Linden, Rogier van Otterloo, Dick Bakker en Vince Mendoza, vertelde dat het concert door miljoenen kon worden bekeken, aangezien er via Facebook een live-screen-uitzending was.

Leuk voor het orkest, maar ook voor zangeres en pianiste Kandace Springs. De Amerikaanse heeft een bijzondere stem en ze wordt alom geprezen (Prince: ’Ze is een ware sensatie’) en vergeleken met Fitzgerald, Nina Simone, Roberta Flack en Norah Jones. Ze stal de harten van de honderden concertbezoekers deze avond in het MCO.

Riks kijkt op een mooie avond terug. „Het emotioneert me om te zien, wat muziek met mensen doet. Muziek is zó belangrijk, vind ik. Daarom wil ik het orkest mijn steun geven. Kijk, het leven draait niet alleen om geld. Ik ben tevreden met een boterhammetje met pindakaas. Ik word er gelukkig van als ik iets kan doen en ik zie het als een manier om de wereld – ook voor mijn kinderen – mooier en beter achter te laten.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.