Gevreesde boef krijgt kleine straf

Silvan Schoonhoven
Bunschoten

Een grote crimineel stond maandag terecht voor een klein vergrijp. Geurt R., oud-lijfwacht van Klaas Bruinsma, met een strafblad van twintig kantjes, moest zich maandag voor de zoveelste keer in zijn carrière verantwoorden voor gewapende bedreiging. Maar het was geen sterke zaak en deze keer komt hij weg met een korte straf.

,,Ik heb heel veel jaren terecht in de gevangenis gezeten, en ben ook met veel weggekomen, maar als je onschuldig vastzit, is dat klote.''

Geurt R. (1960) uit Bunschoten is een imponerende verschijning, 1 meter 90 lang, breedgeschouderd, met enorme handen, doordringende blauwe ogen in een kaalgeschoren hoofd met fonkelend witte tanden.

Vreeswekkend

Zijn reputatie is zo vreeswekkend dat het noemen van zijn naam vaak al genoeg was om ondernemers angst aan te jagen en geld af te persen. R. is bij een waslijst van dit soort bedreigings- afpersings- en geweldsmisdrijven betrokken.

In Costa Rica werkte hij samen met de Gooise zakenman Jaap de B. om slachtoffers miljoenen euro's af te persen.

Ingeluisd

Maar deze keer is hij er domweg ingeluisd, zegt hij. In een ruzie met een oude penozekennis zou hij een pistool hebben getrokken, maar daarvoor ontbreekt elk bewijs. ,,U bent beiden van een bepaald kaliber'', zei de rechter. ,,Beroepscriminelen, geen doorsneeburgers.''

R. was tot de dood van Bruinsma de geweldsman en vertrouweling van de machtigste crimineel uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis. Maar maandag kreeg de oud-bodyguard slechts drie weken celstraf opgelegd vanwege een veertigtal wietplanten.

Beveiligers hadden hem voor de zitting ook nog berispt na de vondst van een zakje cannabis bij de toegangscontrole. Volgens zijn raadsman is R. al jaren geleden in relatief rustig vaarwater beland. Vorig jaar werd hij veroordeeld voor het stelen van zes wieldoppen en een ruitenwisser, wat een week celstraf opleverde.

Beroepstrauma

Eerder kwam aan de orde dat R. aan posttraumatische stressstroornis lijdt, veroorzaakt door zijn onstuimige loopbaan. Nooit was hij zijn leven zeker. Zijn BMW werd al eens doorzeefd, maar toen zat er iemand anders in. Een tweede keer werd hij in zijn knieën geraakt bij een schietpartij, waarbij zijn tegenstander de dood vond.

Een derde keer raakte zijn vrouw gewond bij een liquidatiepoging; R. kreeg een kogel in zijn arm. Toen hij juni vorig jaar in een snackbar werd aangehouden vanwege bedreiging, deed het arrestatieteam dat zo hardhandig dat hij het bijna niet overleefde, vertelt R.. ,,Ik maakte een verkeerde beweging en het scheelde niets of ze hadden me doodgeschoten.''

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.