Drugssmokkelaar Vliegveld Hilversum blijft in cel

© Illustratie Frank Muntjewerf

Anke Sprakel
Hilversum

De 35-jarige Jonas L. uit Zweden die op maandag 3 oktober met twee kilo cocaïne werd gearresteerd op Vliegveld Hilversum blijft langer vastzitten. De rechtbank Lelystad wees het verzoek van de advocaat af om de Zweed uit zijn detentie te schorsen.

De Zweed zit vast op verdenking van cocaïnesmokkel. De man zou volgens het openbaar ministerie de cocaïne Nederland hebben willen uitvoeren om die in Zweden te verkopen. ,,Een zeer ernstig strafbaar feit”, aldus de officier, die tevreden is dat de man blijft vastzitten.

De strafzaak is tot eind maart aangehouden. In de tussentijd zal er op verzoek van de verdediging een getuige worden gehoord die kan verklaren dat L. niet van plan was terug te vliegen naar Zweden. Hij was op het vliegveld om de tas met drugs aan de piloot van het vliegtuig te overhandigen.

De politie in Hilversum kreeg op zondag 2 oktober vanuit Zweden een melding dat er die middag op Vliegveld Hilversum een vliegtuig zou landen om drugs op te halen. De politie hield het vliegveld in het oog, agenten zagen het betreffende vliegtuig rond drie uur ’s middags landen. Na de landing bleef de piloot bij het vliegtuig en vertrok L. in een auto richting Amsterdam, waar hij volgens de officier van justitie de cocaïne ophaalde..

De volgende ochtend rond tien uur verscheen de Zweed weer bij het vliegveld. Toen hij samen met de piloot richting het vliegtuig liep, hield de politie het duo aan. In de tas van L. zat twee kilo cocaïne.

De officier van justitie maakte woensdag bekend dat het onderzoek naar de piloot ook nog loopt. Deze man zat maar kort vast.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.