'Arubaanse voetbalelftal is een familie'

SDO'er Dwight Oehlers (links) en zijn broer Leroy, die bij Huizen voetbalt.

SDO'er Dwight Oehlers (links) en zijn broer Leroy, die bij Huizen voetbalt.

Bert Jan van Oel
Naarden

De broers Leroy Oehlers (speler van Huizen) en Dwight (voetballend voor SDO)zijn voor het eerste beiden geselecteerd voor het Arubaanse elftal. Aruba speelt in de derde voorronde van de WK-kwalificatie op 4 september uit en op 8 september thuis tegen Saint Vincent & de Grenadines. De winnaar gaat door naar een groep met onder meer de Verenigde Staten. In de vorige ronde verloor Aruba tweemaal van Barbados, maar omdat die ploeg een ongerechtigde speler had opgesteld, mocht Aruba reglementair verder.

Leroy speelt vrijdag zijn twaalfde interland voor Aruba, dat onder leiding staat van voormalig FC Twente-coach Rini Coolen en de 137ste plaats op de FIFA-ranglijst bezet. Dwight maakt voor het eerst deel uit van de selectie. De broers spreken van een ’gave ervaring’, stappen er ’blanco’ in en zien het vooral als een ’spannend avontuur’.

,,Onze vader heeft Arubaanse roots”, vertelt Dwight. ,,Ik werkte een paar jaar geleden bij hem, op het eiland. Ik voetbalde bij Racing Club Aruba, een van de topclubs op het eiland. Om voor de nationale selectie in aanmerking te komen, moet je minimaal in de top van de amateurs in Nederland spelen. Leroy stapte destijds over van BFC naar Huizen. Via een vriend van me heb ik hem in contact gebracht met de nationale ploeg. Zelf kwam ik in aanmerking na de promotie met SDO naar de hoofdklasse.”

Droom

Leroy, die in Naarden woont, werkte in 2013 een trainingsstage af in Rotterdam en kreeg een uitnodiging voor de ABCS Cup, waaraan Aruba, Curaçao, Bonaire en Suriname meedoen. Een droom die uitkwam, zegt de jongste van de twee. Hij noemt de nationale selectie een ’familie’.

,,Iedereen gaat voor elkaar door het vuur, staat voor elkaar klaar. Nieuwkomers worden meteen opgenomen in de groep. Meestal komen we een of twee weken voor een interland bij elkaar. Niet om vakantie te vieren of om aan het strand te liggen, hoor. We gaan langs scholen, voetballen met de jeugd en doen fotoshoots en persconferenties. Echt, we leven als volwaardige voetbalprofs. We verblijven met de nationale ploeg in een hotel en focussen ons volledig op het bereiken van de volgende ronde. Ik word soms op straat herkend. Dat gebeurt me als voetballer van Huizen niet, hoor.”

Leeft

De selectie van Aruba bestaat uit voetballers uit de Nederlandse competitie en spelers die bij een club op Aruba voetballen. Niet geheel onbekend zijn bijvoorbeeld de profs Gregor Breinburg (NEC), Erixon Danso (FC Emmen) en Joshua John (FC Nordsjælland).

,,Het voetbal leeft enorm op Aruba”, vertelt Leroy Oehlers, die eerder met zijn broer in één team voetbalde bij BFC en zaalvoetbalclub Jos Geerling. ,,We spelen wedstrijden voor 2500 man, die stuk voor stuk enthousiast zijn. Het niveau kun je het best vergelijken met dat van een eerstedivisieclub. Het voetbal is fysiek, spijkerhard. Tegen sterke en grote tegenstanders. Soms is het bijna knokken.’’

Van tegenstander Saint Vincent en de Grenadines weten de broers niet veel. Leroy: ,,Behalve dat het land boven ons op de wereldranglijst staat en op zo’n vier uur vliegen van Aruba ligt.”

Leroy en Dwight Oehlers missen de eerste competitiewedstrijd van Huizen en SDO. ,,Ik heb de situatie met de technische staf besproken”, zegt Dwight. ,,Iedereen vindt het een unieke kans die ik moet grijpen. Het is bovendien niet zo dat ik met vakantie ga. Sport staat centraal.”

Leroy: ,,Ook Huizen maakt er geen probleem van en steunt me. Vanaf 9 september ben ik er weer.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal