Premium

Triatleet Mink Zeilstra (69) wint Ironman: ’Het is best heroïsch’

Triatleet Mink Zeilstra (69) wint Ironman: ’Het is best heroïsch’
Mink Zeilstra: ,,Ik moet een doel hebben om voor te trainen. Ik moet me kunnen meten.”
© FOTO STUDIO KASTERMANS
Huizen

Dertien uur op één dag zwemmen, fietsen en hardlopen. Welke 69-jarige doet dat nou voor zijn lol? Het antwoord: Mink Zeilstra uit Huizen.

Een spijker. Zo valt het lichaam van Mink Zeilstra ’t best te beschrijven. Geen grammetje vet heeft de triatleet aan zijn lijf. Met zijn handen maakt hij een halve maan. „Ik zie vaak jongeren met zo’n buik”, zegt hij. „Dat heb ik nooit gewild. Daarom heb ik altijd gesport, nooit gerookt en geen druppel alcohol gedronken. Genoeg ellende om me heen gezien door dat spul.”

Het enige waar de Huizer zich geregeld aan bezondigt, is snoepen, vertelt zijn vrouw Lies. Zeilstra schiet in de lach, nadat hij net een stukje stroopwafel heeft doorgeslikt. „Dat sport ik er wel weer af”, vertelt hij. Dat sporten van hem, is dat niet een beetje doorgeslagen? Welke 69-jarige man gaat vrijwillig op één dag zwemmen en racefietsen, om er nog een marathon achteraan te plakken? „Dat zijn de piekmomenten. Gemiddeld sport ik maar drie uur per dag, hoor. Een dag heeft 24 uur. Ik heb het geluk dat ik weinig slaap nodig heb, dus blijft er nog heel veel tijd over. Valt dus wel mee, toch? Ik kan alleen niet zomaar iets doen. Ik moet een doel hebben om voor te trainen. Ik moet me kunnen meten.”

Met succes. Afgelopen weekeinde won hij op het Canarische eiland Lanzarote voor de vierde keer de Iron Man in zijn leeftijdscategorie (70-74 jaar): 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer racefietsen en 42 kilometer en 195 meter hardlopen in één wedstrijd. Zijn tijd van 12 uur, 57 minuten en 57 seconden was een parkoersrecord in zijn leeftijdsklasse. In het jaar waarin hij 70 wordt, moest hij verplicht over naar de 70-74. „Ook in de 65-69 zou ik de snelste zijn geweest. Overall was ik 659ste van de 1440 gestarte triatleten”, laat hij met gepaste trots zien.

Aanleg, trainen, plezier en ’een beetje geluk dat ik fit blijf’ zijn de verklaringen. „Ik ben pas op mijn 39ste begonnen met de triatlon. Mijn dochter moest op zwemles. Ik kon nauwelijks zwemmen, maar ben het ook gaan doen. Nu is het mijn sterkste onderdeel. Ik ging er ook een beetje bij fietsen en had het geluk dat ik in Zeist werkte. Elke dag dertig kilometer heen en terug. Alleen als het niet regende, want ik ben wel een mooiweerfietser, haha. En lopen deed ik altijd al met plezier. Ik heb altijd gevoetbald, bij NVC. En ik was een tijdje scheidsrechter. Bij de Coopertest liep ik altijd vooraan.”

Vanaf zijn veertigste had het triatlonvirus hem te pakken. Het leverde hem prachtige reizen - steevast plakt hij er met zijn vrouw een vakantie aan vast - en sportherinneringen op. „De voldoening na zo’n race is enorm. Natuurlijk zijn er momenten dat je in de volle zon lijkt te bezwijken van de hitte en dat je moet beuken tegen de wind op je fiets. Dan is het afzien. Maar je geeft niet op. Meestal is het heerlijk. En als je het haalt, krijg je een euforisch gevoel. Het is ook best heroïsch”, aldus Zeilstra, die zevenvoudig wereldkampioen is in diverse leeftijdscategorieën. „Niet slecht voor zo’n oude man, toch?”

Meer nieuws uit Sport Regionaal