Honderden mensen nemen afscheid van Arthur van den Berg bij Vogels

IJsselmeervogels-coryfee Jaan de Graaf neemt afscheid van Arthur van den Berg.© Foto Caspar Huurdeman

Bert-Jan van Oel
Bunschoten

Enkele honderden mensen waren woensdagavond naar het sponsorhome van IJsselmeervogels gekomen om afscheid te nemen van Arthur van den Berg. De voormalig voorzitter van de topamateurclub overleed afgelopen weekend op 71-jarige leeftijd.

Wie je ook sprak woensdagavond, iedereen had op zijn eigen manier van Van den Berg gehouden. Zijn familie, uiteraard, en de leden en (oud-)voetballers van de ’rooien’, die bij de condoleance aanwezig waren. En ook de plaatselijke en regionale pers heeft altijd veel waardering gehad voor de integere Van den Berg.

Acht jaar was hij voorzitter van de club. Als eerste en enige niet-Spakenburger, want hij woonde wel in het dorp, Arthur van den Berg kwam oorspronkelijk uit Hilversum en dan blijf je altijd ’import’. Extra pikant: Van den Berg was van katholieken huize, en dat was uitzonderlijk in het gereformeerde en protestante Bunschoten-Spakenburg.

Hij voetbalde in Hilversum bij Actif, ’t Gooi en was zelfs een tijdje betaald voetballer bij Gooiland. Daarna ging hij naar Olympia’25, waar hij de absolute vedette was. Toen hij trouwde met Mieke Lankreijer en in Bunschoten-Spakenburg ging wonen, werd hij gevraagd door IJsselmeervogels. Hij maakte deel uit van het elftal dat stunt na stunt verrichtte in de KNVB-beker en daarom werd gekozen tot Sportploeg van het Jaar in 1975.

Na zijn actieve voetbalcarrière werd hij elftalleider en vervolgens voorzitter, een zeer succesvolle periode. Hij stapte op, samen met secretaris Lianne Bol, toen in het bestuur een meerderheid ontstond die trainer Erik Assink wilde ontslaan. Van den Berg wilde het tegenhouden, maar slaagde er niet in en verbond zijn lot aan dat van Assink.

Arthur van den Berg was een man van loyaliteiten. Had hij een relatie op basis van vertrouwen met iemand, dat liet hij je nooit vallen. Erik Assink, die Van den Berg ook tijdens zijn ziekte bezocht zei: „Je weet dat het einde nadert, maar dit zet je verdorie wel weer met beide poten op de grond hoor. Doodzonde van zo’n fijne vent.”

Het grote icoon van IJsselmeervogels, voormalig aanvaller Jaan de Graaf, was zeer aangedaan door het overlijden van Van den Berg. De Graaf voetbalde nog met hem samen, en deed met Van den Berg heel veel voor G-voetbalteam. Arthur van den Berg: ook na zijn voorzitterschap was hij nergens te groot voor. Hij was namelijk ook nog eens de huis-Sinterklaas van de ’rooien’.

De grote samenkomst om Arthur van den Berg te herdenken is vrijdag (24 augustus) om 12.00 uur in de Westerkerk, Van der Duijn van Maasdamlaan 6 in Spakenburg. De kerk is open vanaf 11.15 uur.

Na de samenkomst is er gelegenheid om te condoleren en herinneringen te delen in de hal. Aansluitend zal Arthur van den Berg in familiekring worden begeleid naar Rusthof in Leusden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.