Minispiraaltje Jaydess van Bayer komt niet op markt in Nederland

Leonie Groen
Alkmaar

Jonge meisjes kunnen in Nederland geen minispiraaltje krijgen. Het door Bayer geproduceerde voorbehoedsmiddel, dat door Duitse gynaecologen is uitgeroepen tot meest innovatieve product, is in veel andere Europese landen wel beschikbaar voor de doelgroep.

Onrechtvaardig, vindt gynaecoloog Sylvia Dermout van het Alkmaarse Gynaecologisch Centrum Dermout & Albicher. ,,Het heeft niets te maken met de kwaliteit van het product dat het hier niet op de markt komt. Ik vermoed dat het een financiële kwestie is."

Dermout heeft meegewerkt aan drie grote onderzoeken naar het minispiraaltje dat Bayer Jaydess noemt. Ze ziet hierin een goed alternatief voor de pil. Jaydess wordt in Duitsland aangeboden aan jonge meiden die nog niet zwanger waren en vrouwen met een kleine baarmoeder.

Volgens Dermout mogen de kosten geen overweging zijn bij anticonceptie. Hoewel uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nederland nog steeds toonaangevend is wat betreft geboortebeperking, ziet Dermout jonge meiden 'vaker Russische roulette' spelen. ,,Zodra er een negatief artikel over de pil verschijnt, zijn er meisjes die stoppen met slikken. Ze gaan dan niet over op iets anders. Moeten de abortuscijfers vervolgens weer omhoog schieten? Anticonceptie, of het nou de pil is of een spiraaltje, is altijd goed. En als er een klein spiraaltje beschikbaar is, moeten we die ook kunnen plaatsen."

Anticonceptie voor 21-plussers zit niet in het basispakket. Vijf jaar lang de pil kost pakweg 300 tot 500 euro. Spiraaltjes zijn vijf jaar werkzaam (behalve Jaydess, die werkt drie jaar) en kosten tussen de 30 en 165 euro. Bayer wil Jaydess in Nederland nog niet op de markt brengen.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.