Omwonenden morren over aanpak kruising Soesterbergsestraat

Hans van Keken
Soest

De kruising met de Ossendamweg moet groter om ook voor de toekomst het doorgaand verkeer te garanderen, maar dat gaat ten koste van zeker twaalf parkeerplaatsen en zo’n dertig bomen vlak voor hun deuren. Ook aan de Foekenlaan en Bartolottilaan is er onvrede omdat er meer verkeer kan komen.

Op de informatieavond voor de buurt woensdag werd ook al gedreigd om tot aan de Raad van State te gaan om de verbreding tegen te houden, melden wethouders Van Berkel en Pijnenborg. ,,Er is langs de Soesterbergsestraatweg zorg over de leefkwaliteit’’, leggen ze uit.

Met het historische voorstel om de kruising te verbreden en af te zien van een tunnel onder het spoor verderop de Ossendamweg op kan een eind komen aan de al jaren durende discussie rond hoe de doorstroming richting Koningsweg beter kan. Dat er geen tunnel komt is mede omdat het geld ontbreekt voor zowel aanleg tunnel als verbreden kruising, maar met voor miljoenen euro’s aanpassingen bij het station moet het verkeer ook daar beter kunnen doorrijden.

Wethouder Janne Pijnenborg benadrukt wel dat Soest alleen aan de slag wil als buurgemeente Amersfoort de route tussen Stichtse Rotonde en Birkstraat verbetert, waar de raad eerder ondanks veel kritiek in de Keistad al toe besloot. Voor het dierenpark en bos Birkhoven zou dat de kap van enkele duizenden bomen betekenen. Dat er in tegenstelling tot aanpassingen bij het station geen participatiewerkgroep, is volgens de wethouders omdat er bij de kruising eigenlijk geen alternatieven zijn. Er is daarom gekozen voor alleen inspraak vanuit de buurt.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.