Buurt Wintertuin: ’Nu strijd achter ons laten’
Omwonenden van De Wintertuin willen dat er liefst nog dit jaar een einde komt aan de leegstand van de ’verpieterende’ plantenkas, het gerestaureerde rijksmonument met een uniek karakter. ,,Voor een succesvolle exploitatie is het belangrijk niet megalomaan te denken. Het woord is kleinschalig.”
Aldus Armand Tilman, buurtbewoner en bestuurslid van de Stichting Behoud Erfgoed Wintertuin, voortgekomen uit het verzet tegen de uiteindelijk afgeblazen horecaplannen voor een trouwlocatie met 80 tot 100 partijen per jaar.
,,We willen nu definitief de strijd achter ons laten en meehelpen. Er zijn mensen in de buurt die hun steentje graag bijdragen. We kunnen een beheerstichting worden.”
Volgens Tilman was het ’tientallen jaren hommeles met veel rechtszaken en geluidsrapporten’. Hij heeft nu vertrouwen in de ’gedegen aanpak van wethouder Erwin Jansma’ en zijn nieuwe projectcoördinator, die de beperkingen en kansen zien. Tilman voorziet dat veel ingediende, misschien nog niet onderbouwde plannen, onhaalbaar zijn. ,,Ideeën voor een restaurant of hotel, dat snijdt geen hout. Je kunt geen keuken bouwen met afzuiging, omdat het een rijksmonument is waar je nog geen spijker in de muur mag slaan. Ook is er veel geld nodig voor de warmte-koude installatie. ’s Winters is het ijskoud in de kas en zomers snel bloedheet. Om de hoge kosten eruit te halen, moet je heel wat kopjes koffie schenken. Wij denken aan een museale functie met exposities en een theetuin in en rond de kas.”
Jansma is zich bewust dat Wintertuin en Cantonspark (de oude hortus botanicus), met unieke bomen, elkaar kunnen versterken, stelt Tilman. ,,Het is een juweeltje, waard om op de kaart te zetten. Je kunt daarop voortborduren door mensen te trekken.” De genoemde huurprijs van 40 mille is een dingetje. Tilman: ,,Baarn heeft het rijksmonument voor één euro cadeau gekregen van de Universiteit van Utrecht. Als er maar genoeg geld binnenkomt voor onderhoud.”