Olympische droom Karel Begemann voorbij

Karel Begemann

Karel Begemann© FOTO NATASHA SMIT

Natasha Smit
Texel

Over zes weken beginnen de Olympische Spelen in Rio, maar Karel Begemann is daar niet bij. De zeiler uit Loenen aan de Vecht heeft er een paar jaar lang alles aan gedaan om Rio te halen, totdat hij anderhalf geleden ineens uit de kernploeg werd gezet. Het Watersportverbond besloot om met een andere zeiler verder te gaan en maakte daarmee een einde aan de olympische dromen van Begemann.

„Natuurlijk is het jammer dat ik er in Rio niet bij bent”, zegt hij, als hij vanaf het terras van Paal 17, Texel bekendste strandpaviljoen, over zee tuurt. „Ik had graag aan de Olympische Spelen mee gedaan, maar dat zit er voor mij helaas niet in. Het Watersportverbond vond mij ’tactisch niet sterk genoeg’. Tja, dat was voor mij wel even slikken. Ik heb mijn best gedaan en drie jaar lang als professioneel zeiler geleefd. Daar heb ik niet alleen enorm van genoten, maar ook een hoop van geleerd.”

Samen met Carolijn Brouwer twijfelde hij nog even of ze niet voor België moesten uitkomen. Met een Belgisch paspoort had hij misschien wél de Olympische Spelen van Rio kunnen halen. „Zij kreeg echter al gauw een kans om aan de Volvo Ocean Race mee te doen en die kans heeft ze gegrepen. Daarmee waren ook mijn olympische aspiraties voorbij. Ik heb besloten om voor mijn maatschappelijke carrière als marketeer te kiezen en ben dat moeilijke naturalisatieproces niet ingegaan. Misschien was het wel gelukt om Rio te halen, maar de kans was ook groot dat het niet zou lukken en dan was ik mijn Nederlandse identiteit kwijt geweest.”

Begemann heeft nu geen olympische ambities meer en vaart alleen nog voor zijn plezier. Goed, op het water wil hij winnen, maar hard trainen, dat doet hij niet meer. Als coach heeft Begemann echter nog grotere plannen. Zeker nu hij hoofdcoach is geworden van twee Nacra 15-teams, de jeugdversie van de Nacra 17, de olympische boot. „We gaan ons eerst voorbereiden op het jeugd WK, dat in december in Nieuw-Zeeland plaatsvindt.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal