Voor regionale hoofdklassers wordt het een 'eng' voetbalseizoen

Huizen speelde zich afgelopen seizoen pas op de laatste competitiedag veilig in de hoofdklasse A.

Bert Jan van Oel
Hilversum

Het terugbrengen van het aantal hoofdklassen in het amateurvoetbal brengt een stroom aan degradaties op gang. Dat blijkt uit een eerste doorberekening van deze krant. In deze regio zijn er drie hoofdklassers: Huizen, en komend seizoen ook het gepromoveerde Eemdijk op zaterdag, en SDO op zondag.

Bovenop de twaalf degradanten uit het zaterdag- en zondagvoetbal - de nummers dertien en veertien van de zes hoofdklassen - komen er volgend seizoen sowieso nog eens zeven bij, drie op zaterdag en vier op zondag. Om hoeveel extra clubs het vanaf de eerste klasse en lager gaat, is niet duidelijk.

Uit de topklasse degradeert overigens komend seizoen geen enkele club rechtstreeks.

De clubs, vertegenwoordigd in de verenigingsraad van de KNVB, stemden onlangs in met het voorstel om in 2017 twee van de zes hoofdklassen op te heffen. De ingreep is een aanpassing binnen alle veranderingen in het amateurvoetbal, zoals de invoering van een nieuwe landelijke divisie en de instroom van beloftenteams uit het betaalde voetbal.

Matig

De belangstelling onder profclubs voor een plek met hun opleidingselftal in het amateurvoetbal was evenwel matig. Omdat er niet genoeg beloftenteams zijn, dreigde de hoofdklasse te verzwakken als de opengevallen plaatsen werden ingenomen door eersteklassers.

,,De nieuwe competitieopzet en hierdoor een sportief sterkere hoofdklasse is iets waar het gehele Nederlandse voetbal baat bij heeft’’, stelde de KNVB na het akkoord in de verenigingsraad. ,,Bovendien zorgt de nieuwe structuur ervoor dat de doorstroming naar de topklasse natuurlijker verloopt; de promoverende clubs komen nu immers uit twee poules in plaats van drie.’’

Voordeel

Dat is inderdaad een voordeel; er hoeven voortaan ook niet meer drie clubs rechtstreeks te degraderen uit de topklasse. De zaterdag en zondag leveren straks elk immers maar twee kampioenen uit de hoofdklasse. Clubs ervoeren de degradatieregeling tot nog toe als streng. Bovendien is de kans op dit moment maar heel klein om vanuit hoofdklasse via de nacompetitie te promoveren. Dat wordt vanaf volgend seizoen makkelijker.

Keerzijde is dat de KNVB in 2017 iets moet met het teveel aan hoofdklassers. Een berekening, die is doorgesproken met Ed Bos, lid van de verenigingsraad van de bond, wijst uit dat er na volgend seizoen op zaterdag sowieso drie extra teams moeten degraderen uit de hoofdklasse A, B en C (en vier op zondag).

Geen reacatie

Dat worden er meer als er ook clubs uit de eerste klasse via de nacompetitie mogen promoveren - zoals dat nu ook al geldt. Hierbij is wel uitgegaan van de huidige promotie-degradatieregeling en de huidige aantallen teams per competitie.

Signalen dat daarin (eenmalig) verandering komt, zijn er niet. De KNVB kon nog geen reactie geven. De bond meldde kort na het akkoord in de verenigingsraad alleen dat er ’gefaseerd een degradatie zal plaatsvinden’.

Meer nieuws uit Sport Regionaal