Offensief om afblazen Huis van Eemnes te voorkomen

Artist Impression Huis van Eemnes.
© Gemeente Eemnes
Eemnes

De schrik sloeg ze bij het Huis van Eemnes en de bibliotheek om het hart toen Dorpsbelang de verkiezingen won: betekent dat het einde van de nieuwe huiskamer van het dorp, waar al jaren enthousiast aan gewerkt is?

Huis aan huis hebben de stichting Huis van Eemnes (voorheen De Hilt) en de bibliotheek deze week een folder verspreid, om duidelijk te maken waarom de nieuwbouw zo waardevol is voor het dorp. Dat vooruitlopend op de informatie die de gemeente gaat verspreiden. Via een enquête wil de nieuwe coalitie - Dorpsbelang en PvdA - daarna de mening peilen over dit nieuwe gemeenschapshuis dat gepland staat op het veld naast de voetbalclub.

Voor Marian Buvelôt, directeur van de bibliotheekkoepel waaronder Eemnes valt en voor bedrijfsleider van De Hilt Robert-Jan Vos gaat het niet eens zozeer over al dat werk en het geld dat al in de nieuwbouwplannen is gestoken. Of over de miljoenen die het de gemeente gaat kosten als het Huis niet doorgaat. Alle besluiten zijn immers al genomen en de contracten met de aannemer zijn getekend. Het gaat vooral over de droom die ze koesteren: een plek waar alle voorzieningen gebundeld zijn, met een bibliotheek die altijd open is als de deuren van het Huis openstaan, waar meer ruimte is voor sport en cultuur, waar 200.000 bezoekers per jaar worden verwacht. En dan nu de twijfels in de gemeenteraad. Dorpsbelang was altijd al kritisch. De partij koestert het groene dorpse karakter van Eemnes en voelt weinig voor de nieuwbouw. De PvdA heeft al met alle besluiten ingestemd. Buvelôt: „Het Huis van Eemnes zorgt voor verbinding in het dorp, ook voor de nieuwe inwoners, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen er aan de slag, er is ruimte voor dagbesteding, het wordt de huiskamer van Eemnes. Allemaal zaken waar de PvdA voor staat. Daar moet je juist trots op zijn als gemeente.” Vos: „Het Huis zorgt voor verbinding, je kunt niet verbinden als je zelf niet verbonden bent. Het zijn zulke mooie plannen, het moet er gewoon komen.”

De Hilt is verouderd (zie kader hierboven) en ook daarom is nieuwbouw nodig, zegt Buvelôt. „Voor het behoud van dit soort voorzieningen moet je moderniseren. Je verbouwt na jaren ook je badkamer thuis, en dit is niet anders.”

De animatie op Youtube werd volgens Vos enthousiast ontvangen tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. „Misschien zijn er mensen die niet van verandering houden, maar ik weet zeker dat ze de meerwaarde zullen zien als het gebouw er eenmaal staat.”

Op 28 mei stemt de gemeenteraad over het Huis van Eemnes. Mocht er aan het ontwerp gesleuteld worden, dan is daar een rode lijn: Buvelôt: „Dan houdt het voor ons op. Kleiner en goedkoper kan het echt niet.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.