Half miljoen kilo grijs klikoplastic komt op GAD af

Ronald Frisart
Bussum

Liefst 500.000 kilo grijs plastic gaat de in Bussum zetelende Grondstoffen en Afvalstoffen Dienst (GAD) de komende paar jaar voor de kiezen krijgen. Het gaat om de 50.000 oude grote grijsbakken voor restafval die de GAD gaat innemen. Die wegen tussen de negen en elf kilo per stuk. Dat laat een woordvoerster van de GAD desgevraagd weten.

De vuilinzamelaar is deze maand begonnen oranje kliko’s uit te delen voor plastic, metalen en drankkartons (pmd). Zijn het hele Gooi en de Vechtstreek eenmaal voorzien van die oranje bakken dan hebben mensen een minder grote grijsbak nodig voor hun restafval. Daarom worden tegen die tijd de ongeveer 50.000 grote grijze kliko’s die in het Gooi en de Vechtstreek staan ingenomen en omgeruild tegen kleinere exemplaren (die overigens per stuk nog steeds zo’n tien kilo wegen).

50.000, is dat weinig?

Vijftigduizend grijsbakken op een regiobevolking van ongeveer 250.000 mensen lijkt wat weinig, maar is dat niet, zegt de GAD-woordvoerster. Ze wijst erop dat mensen die in hoogbouw (flats, appartementen) wonen geen grote grijze kliko hebben. Verder zijn er mensen die in zorginstellingen wonen en ook daar hebben ze ook geen individuele grijsbakken voor restafval.

Keuring

De 50.000 grote grijsbakken die de GAD op termijn inneemt, gaan retour naar de leverancier. Exemplaren die nog in goede conditie zijn, krijgen ’een nieuw leven’ elders, aldus de GAD-zegsvrouw. Wel tekent ze aan dat het merendeel van de Gooise grijsbakken al sinds 1990 in roulatie is. Op dit moment valt nog onmogelijk te zeggen hoeveel van die 50.000 grijsbakken opnieuw kunnen worden gebruikt. Grijsbakken die niet door de keuring komen, zullen worden gerecycled, dat wil zeggen verwerkt tot granulaat. Van die plastickorrels kan opnieuw plastic worden gemaakt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.