Kinderen bepalen de inrichting

Leerlingen van OBS De Linde tekenen de cheque. foto Valentijn Bartels

Leerlingen van OBS De Linde tekenen de cheque. foto Valentijn Bartels

Valentijn Bartels
Loosdrecht

Leerlingen van basisschool De Linde uit Nieuw-Loosdrecht mogen de komende tijd beslissen over de besteding van een halve ton, ten gunste van een nieuwe inrichting van het schoolplein. Maandag kregen de kinderen en de schoolleiding een cheque uitgereikt om een gezond schoolplein in te richten. ,,Over twee weken gaan we met de kinderen om tafel en als alles voorspoedig gaat hopen we eind dit jaar resultaat te zien’’, zegt docent Tom Gehring.

Een oorkaan van geluid maakt zich meester van het schoolplein. Directeur Linda Gillissen oppert zomaar twee plannen voor het nieuwe ’gezonde’ schoolplein.

Aan het geluid dat de scholieren van de basisschool produceren is geen duidelijke voorkeur voor een voetbalveld of voor in leesgelegenheid in de buitenlucht op te maken. Beide voorstellen worden met gejuich ontvangen.

Volgens het schoolhoofd is het uniek dat De Linde deze Gooise primeur krijgt. ,,Ik keek naar buiten en dacht: dit gaat over ons schoolplein, wij hebben deze steun hard nodig. Ik was ontzettend gelukkig toen ik een brief kreeg dat wij het zijn geworden.’’ Dat is een combinatie van geluk en kwaliteit.

Notaris

,,De school moet aan criteria voldoen, vervolgens loot de notaris uit meer dan 700 kandidaten’’, voegt Marielle Versteeg van sponsor Jantje Beton toe. Gezonde schoolpleinen is een initiatief dat ook door de overheid en de GGD wordt gesteund.

Ook goed doel Jantje Beton betaalt mee aan de 50000 euro waarmee De Linde het schoolplein gezonder maakt. In totaal zijn er 70 scholen geselecteerd die de steun ontvangen, alleen De Linde bevindt zich van die scholen in het Gooi.

Rookvrij

Als gezond schoolplein moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen: zo moet het plein geheel rookvrij zijn, onderdeel zijn van de openbare ruimte en moeten leerlingen en buurtkinderen een belangrijke rol spelen bij het ontwerp en de inrichting van de speelplaats.

Bovendien krijgt de Loosdrechtse school dan een ’rol als ambassadeur tegenover andere scholen in Nederland’. De eisen die aan De Linde worden gesteld, blijven in ieder geval vijf jaar van kracht.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.