Kunst bij het zwembad

Els Blom
Naarden

Ergens diep in het Gooise natuurgebied, vijf afslagen en paar onverharde wegen verwijderd van speelpark Oud Valkeveen, bevindt zich de beeldentuin ’De Nachtegaal’ in Naarden. Onlangs werd de expositieruimte aan het Roelofslaantje, met beelden van onder anderen Ad van de Boom en Judith Wiersma, geopend. Een bijzondere plek.

,,We zitten hier vlakbij een vogelreservaat en de oude uitkijkplaats van Naarden. Bovendien was dit vroeger het zomerhuis van de componist en dirigent Bernhard Zweers”, vertelt beeldend kunstenares Astri Blokbergen (49). Nu woont zij zelf in het rietgedekte landhuis. De tuin heeft ze voor de tentoonstelling ter beschikking gesteld. Bij aankomst wurmen twee hondjes zich onder de brede omheining vandaan.

Enthousiast kwispelend komen ze dichterbij. ,,Die zijn van mij, hoor”, zegt Blokbergen. Het hek schuift langzaam open en een feeërieke tuin ontvouwt zich. Hoge struiken, glooiende grasvelden en een zwembad er middenin. Overal zijn beelden te zien. De variëteit van die beelden is groot. Kunstwerken van onder meer Theo Mackaay, Annette Bienfait en Amiran Djanashvili glimmen in de zon.

,,Ieder heeft zijn of haar karakteristieke stijl”, vertel Blokbergen. ,,Zo creëert Bienfait vooral verstilde beelden, maar maakt Djanashvili juist veel gebruik van krachtige bewegingen in zijn werk.” Als volle nicht van de bekende Scandinavische beeldhouwster Ambrosia Tønnesen exposeert Blokbergen zelf ook in de tuin. ,,Mijn eigen werk is heel klassiek, maar er is ook meer impressionistisch werk van Mackaay te zien. Wiersma produceert juist weer uiterst moderne beelden.”

Vooral het werk van de laatste vindt Blokbergen bijzonder. ,,Het is heel origineel en valt in de tuin dan ook enorm op. Daarbij spreekt de gedachte erachter mij erg aan. Wiersma maakt van aluminium en autolak gladde vrouwvormen in provocerende houdingen - maar af en toe zit er een oneffenheid in, zoals te zien is bij de scharnieren in de gewrichten. Het is haar protest tegen ’Barbie’, de perfecte vrouw. Wiersma wil duidelijk maken dat Barbie niet zal overwinnen. Barbie is gewoon een pop. De echte vrouw is altijd beter.”

Deels door de forse verscheidenheid aan beelden maakt de tuin een op het eerste gezicht wat onsamenhangende indruk - maar dat is te verwachten van een expositieruimte die pas een week open is. ,,Het project is volop in ontwikkeling. Zo denk ik erover na om een aantal kunstenaars permanent aan te houden en wil ik eens in de vier maanden een nieuwe expositie starten. Uiteindelijk zou ik heel graag de beelden van Simona Vergani willen exposeren. Zij maakt vreemde ensceneringen met een kinderlijke stijl. Zo beeldhouwde ze ooit een beer en een vrouw met gekke voeten. Die werken zijn humorvol, joh! Het zou een goede aanvulling zijn op de stijlen die er nu staan.”

De expositie is te bezoeken tot 10 juli op afspraak via info@astriblokbergen.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.