14.498 huishoudens en bedrijven even stroomloos in Hilversum

© ANP

Peter Schat
Hilversum

In Hilversum zaten 14.498 huishoudens en bedrijven woensdagochtend elf minuten zonder stroom. Er ging volgens Liander iets mis met werken aan de software in het 10KV-station aan de Raafstraat. ,,Om 11.40 uur ging de stroom eraf en om 11.51 uur hadden we de zaak om kunnen leiden, zodat men weer stroom had’’, aldus Liander.

In de Albert Heijn aan de Seinhorst bijvoorbeeld waren klanten al aan de slag gegaan met terugleggen van hun boodschappen toen de elektriciteit er weer op kwam. De handscanners om zelf af te rekenen bleven echter nog enige tijd van slag. Bij de bakker in de Seinhorst maakte men zich geen zorgen. ,,Als het langer duurt, dan krijg je problemen met je vriezer.’’ De slager was de storing ook snel te boven. ,,Het is de tweede keer in achttien jaar dat ik dit meemaak.’’

Het winkelcentrum ligt in de vijf postcodegebieden in Hilversum die door de storing werden getroffen: 1211, 1212, 1214, 1221 en 1223. Niet alleen rond de Seinhorst ging de stroom er dus af, ook langs de Soestdijkerstraatweg en bij de NCRV. Op het raadhuis bleven de lampen gewoon branden en de computers werken.

Dat was niet overal zo. Omdat er hier en daar zware zekeringen uit waren geknald, zaten sommige bedrijven zonder elektra. ,,Alles uitzetten bij een stroomstoring is het meest praktische, want als er teruggeschakeld wordt kan er een piekspanning ontstaan, waar niet elke installatie tegen kan’’, aldus de woordvoerder van Liander.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.