Bloemist Hilversum Zuid in ’t nauw door treiterbusjes

Bouwlui zien het bord van de gefrustreerde bloemenman als ’uitnodiging’ om júist daar te parkeren.© foto henk runhaar

Henk Runhaar
Hilversum

„Het gaat uit de hand lopen”, waarschuwt bloemist René Hoogeveen. Hij runt al bijna 36 jaar kiosk Reanca aan de Van Ghentlaan in Hilversum Zuid. Het laatste half jaar probeert hij uit alle macht parkeerruimte vrij te houden voor zijn klanten. Daarbij legt hij het af tegen de busjes van het leger bouwlieden bij zorgcentrum Zuiderheide.

De twee tijdelijke parkeervakken die de gemeente Hilversum op verzoek van de bloemist maakte op de stoep voor de kiosk lossen niets op. Hoogeveen: „De gemeente blijft weigeren er een bordje bij te zetten om duidelijk te maken dat het gaat om plekken voor mijn klanten.”

Het zijn dus gewoon openbare parkeerplekken, niet meer en niet minder. Zo denken de bouwlui die elke ochtend bij het krieken van de dag in Hilversum aankomen vanuit het oosten des lands er ook over. Hoogeveen: „Als ik om half negen de kiosk open, staan er vaak al bouwbusjes.”

René Hoogeveen, al 36 jaar bloemist in Zuid.© foto studio kastermans

Dat wordt steeds structureler, merkt de bloemist. „Het is echt treiteren geworden. Ik hoorde ze roepen vanuit de bouw naar beneden, mijn kant op: ’Morgen weer op dezelfde plek parkeren hè.’ Ze weten natuurlijk dat ik er een punt van maak. Ik ben al een paar keer uit mijn slof geschoten. Logisch lijkt me, het gaat om míjn boterham. Desnoods een keer een klap voor mijn kop, als het maar ophoudt.”

Schuifelen

Het ruimtegebrek rond de bouw van woonwijk Nieuw Zuid, waar het nieuwe zorgcentrum Zuiderheide onderdeel van wordt, leidt tot gevaarlijke situaties, zegt Hoogeveen. „Er wordt ook gewoon op de hoek met de Karel Doormanlaan geparkeerd. Voor de vele ouderen hier is het bloedlink. Omdat de trottoirs vol auto’s staan, moeten ze over de rijbaan schuifelen.” Er staat een waarschuwingsbord voor overstekende ouderen langs de Van Ghentlaan, maar bekeuringen worden volgens de bloemist nooit uitgedeeld.

In het kantoor van de uitvoerder van hoofdaannemer Hegeman uit Nijverdal is het parkeergevecht een overduidelijke open zenuw. De uitvoerder wil eerst niet reageren, maar laat dan toch een mailtje lezen waarin hij de gemeente voorstelt een half uur parkeren in te voeren voor de twee plekken bij de bloemenkiosk. „En dan bekeuren. Is het zo over.”

Bordje

De gemeente grijpt in zodra de krant erover belt. Volgende week komt er alsnog een bordje bij de parkeerplaatsen voor de bloemenkiosk, kondigt een woordvoerster aan. Ook volgt overleg met Hegeman over het oplossen van de parkeerproblemen bij de volgende bouwfase, waarvoor nog veel meer werklui nodig zijn. De bouw van Nieuw Zuid duurt nog zeker tot 2021.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.