Tbs met dwang voor Bunschoter

© Foto: ANP
Bunschoten

De 36-jarige Dawid W. die op 26 maart zijn woonplaats Bunschoten op z’n kop zette door schietend over straat te gaan, is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

Volgens de Utrechtse rechtbank is een opname in een tbs-kliniek nodig ter bescherming van de maatschappij. Onder invloed van wanen liet de Poolse Bunschoter zich op de avond van 26 maart door een andere Pool naar de Spieringweg rijden.

Daar schoot hij door een voordeur. Vervolgens richtte hij op het Schansplein zijn wapen op een groep mensen die bij een auto stonden, onder wie een moeder met kind. De auto raakte door de schoten zwaar beschadigd.

Zelfmoord

Daarna sloeg de Bunschoter de bewoner van een woning aan de Zuidwenk met zijn pistool tegen het hoofd. De man zou hem dertig euro schuldig zijn. In de rechtszaal vertelde W. dat hij zelfmoord wilde plegen, maar dat hij eerst een aantal mensen moest doodschieten. Hij dacht dat er een pedofiel netwerk bestond dat drugs aan kinderen verkocht.

De verdachte vertelde al eerder in het proces in de rechtbank dat hij in de grond wilde schieten, maar de officier wees erop dat de kogelgaten zo hoog zaten dat alle slachtoffers in levensgevaar hebben verkeerd. De verdachte heeft ook tegen de medeverdachte gezegd dat hij iedereen dood wilde schieten.

Ontoerekeningsvatbaar

De rechtbank was het met gedragsdeskundigen eens dat de Bunschoter volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden geacht. Het advies van de psycholoog en psychiater om de man voor een jaar voor behandeling op te laten nemen in een psychiatrisch ziekenhuis ging de rechters echter niet ver genoeg.

Ze vrezen dat dit onvoldoende bescherming biedt. W. is in Polen en Nederland namelijk al vaker voor geweldsdelicten veroordeeld.

De officier van justitie had ook tbs met dwangverpleging geëist. De 34-jarige Pool die W. door Bunschoten reed, moet zich nog bij de rechter verantwoorden.

Meer nieuws uit Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.