Zoekplaatje: windhonden in Hilversum

Gestolen Afghaanse windhonden veilig terug bij eigenares?

Eddie de Paepe
Hilversum

Twee oplossingen kwamen er binnen voor het zoekplaatje (nr. 413) met de honden van vorige week. De foto is gemaakt in Hilversum, maar was dat op de Bergweg of de Hoge Naarderweg?

„In Hilversum had je op de Bergweg de HTS van Rens en Rens”, schrijft Laurette de Vries. „Het echtpaar dat daar het internaat runde had twee Afghaanse windhonden. De foto doet mij aan haar denken.” Tineke van de Beek op haar beurt meldt dat haar man Cas denkt dat de foto is genomen op de Hoge Naarderweg. „Bij de oude boerderij van Nieuwenhuizen. De eigenaresse van de honden is de dochter van de vrouw op de foto. Waarschijnlijk is de foto geplaatst naar aanleiding van het feit, dat de honden een paar dagen gestolen waren geweest.”

Er kwam ook nog een reactie binnen op het Veilig Verkeer-zoekplaatje (nr. 411), dat op 13 juni in de krant stond. Frans Brandt uit Eembrugge herkent in de man met de krans (rechts op de foto) zijn aangetrouwde neef Philip Gros uit Baarn te herkennen. „Hij heeft een auto- en motorrijschool gehad genaamd ’Jawa’, eerst op de Eemnesserweg en later op de Van Heemstralaan in Baarn”, schrijft Brandt. „Ook was hij nauw verbonden met Veilig Verkeer Nederland en gaf onder meer verkeerslessen op scholen.”

Dat er ook nog op de groepsfoto (zoekplaatje 412) van medewerkers van De Gooi- en Eemlander is gereageerd, wekt geen verbazing. Diverse lezers, onder wie diverse oud-medewerkers, bevestigen de namen van mensen op de foto. Achterste rij zitten, van links naar rechts: Klaas van Vliet (sportredacteur), Trudie Vlaanderen (administratie), de heer Miché (technisch bedrijfsleider), Truus Kannegieter (administratie) en Riek de Vries (administratie).

In het midden met pijp: Jan Temmink (hoofdredacteur). Op de voorgrond, van links naar rechts: Laurens Scalé en een nog naamloze heer.

Ook het apparaat links op de foto is geen mysterie meer. Het is een ponsplaatjes-machine, onthult oud-medewerkster Liesbeth Baarda. „Met dit wonderapparaat werd op een metalen ponsplaatje 8x4 cm. naam, adres en woonplaats van een kwartaalabonnee ingeponst door Trudie Vlaanderen. Deze machine stond eerst op de Hoge Larenseweg, waar Trudie Vlaanderen en Riek de Vries werkten. Deze twee dames zijn naar de Groest gehaald, waarbij Riek de loonadministratie van mij overnam en Trudie met haar ratelende machine een plekje kreeg op de boekhouding. Waarvoor diende dit apparaat? Van iedere kwartaalabonnee werd een ponsplaatje gemaakt. Elk kwartaal werd van deze plaatjes een kwitantie gemaakt, waarmee incasseerders langs de deur gingen om het abonnementsgeld op te halen. Grote geldtas op de buik en lopen om poen binnen te krijgen”, schrijft Liesbeth Baarda.

„Alle bijkantoren werden voorzien van deze kwitanties en zo werd tot 1972 de incasso verricht - daarna met ponskaarten die via dagblad Tubantia Enschede bij elk kantoor werd aangeleverd. Ook toen bestond het postcodenummer al en werd door het kantoorpersoneel de ponskaart in de enveloppe gestopt en per bundel van 100 stuks bij het postkantoor afgeleverd. Ik weet nog dat de machine toen werd verkocht aan een ander bedrijf.”

Hierboven het nieuwe zoekplaatje. Twee heren, een bol, een klos met draad, en - iets verderop -piramidevormige voorwerpen. Wat zien wij op deze foto?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.