Bijstandsfraude Hilversum: grotere bedragen dan elders

Ronald Frisart
Hilversum

Hilversummers die frauderen met hun bijstandsuitkering doen dat voor meer geld dan mensen in vergelijkbare gemeenten. In fraudegevallen gaat het in Hilverum om gemiddeld achtduizend euro, elders om zesduizend euro.

Dat blijkt uit de ’Monitor participatie gemeente Hilversum 2015’ die wethouder Arjo Klamer (participatie) aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Hij schrijft niet te weten hoe het komt dat in Hilversum voor hogere bedragen wordt gefraudeerd. Onderzoek moet dat uitwijzen.

Wel kan de grovere fraude mede verklaren waarom Hilversum eind 2015 een iets hoger totaalbedrag aan vorderingen op mensen met een uitkering had uitstaan dan vergelijkbare gemeenten: 3,21 miljoen euro in Hilversum tegen 3,16 miljoen elders.

Een jaar eerder was dat bedrag in Hilversum hoger (3,40 miljoen ofwel ruim 192.000 euro meer dan eind 2015), elders juist lager (3,05 miljoen). In Hilversum had eind vorig jaar 5,9 procent van alle huishoudens een bijstandsuitkering, in vergelijkbare gemeenten was dat iets meer: 6,2 procent.

Al met al sloot Hilversum de boeken eind 2015 met een tekort van zo’n 1,9 miljoen euro op de zogeheten BUIG-gelden. Die krijgt de gemeente van de rijksoverheid om bijstandsuitkeringen te betalen. Het Hilversumse tekort bedraagt 6,9 procent van het hele BUIG-budget. Landelijk is dat tekort kleiner (5,0 procent) en in vergelijkbare gemeenten nog kleiner (4,2 procent).

Statushouders (asielzoekers die mogen blijven) zorgden vorig jaar voor vijftig bijstandsuitkeringen extra.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.