Tergooi beschermt BN’ers met vip-status

Annemarie de Jong
Hilversum

Als ziekenhuis van BN’ers biedt Tergooi beroemde patiënten een ’vip-status’ aan om te voorkomen dat hun medische gegevens in verkeerde handen vallen.

Vips zijn alleen via het patiënten-identificatienummer en niet onder hun naam vindbaar in het elektronisch patiëntendossier. „BN’ers worden ook regelmatig onder een schuilnaam ingeschreven”, zegt de ziekenhuiswoordvoerder.

Barbie

Tergooi wil voorkomen dat medewerkers ongeoorloofd gluren in patiëntengegevens, zoals gebeurde bij realityster Barbie, die na een zelfmoordpoging in het Hagaziekenhuis lag. Wekelijks controleert Tergooi of niet-geautoriseerde artsen en medewerkers hebben gekeken in het medisch dossier van een vip-patiënt. Personeel dat de verleiding niet kon weerstaan riskeert zelfs ontslag.

Ook weduwe Rachel Hazes, van wie bekend is dat ze vorig jaar werd behandeld op de psychiatrische afdeling van Tergooi, kreeg de vip-status. „Om te voorkomen dat zomaar iemand aan de balie vraagt: hoe is het met haar, ik kom op bezoek.”

Nieuwsgierige collega’s

Tergooi wil beroemdheden de vip-status standaard aanbieden. Tot nu toe moeten BN’ers die zelf aanvragen. Ook ziekenhuismedewerkers kunnen de vip-status krijgen om zich te beschermen tegen nieuwsgierige collega’s. „Overigens zijn wij alert op de bescherming van privacygegevens van ál onze patiënten.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.