Poging De Lokale Partij strandt, CDA formeert verder in Wijdemeren

Ronald Frisart
Wijdemeren

De eerste poging om tot een nieuwe colitie te komen in Wijdemeren is mislukt. Het CDA heeft zaterdag het formatiestokje overgenomen van De Lokale Partij (DLP).

,,Uiteindelijk was het een kwestie van vertrouwen’’, licht Arjan Dros toe. Als partij met de meeste stemmen had DLP aan Dros en Ab Krook gevraagd te onderzoeken welke brede coalitie te smeden valt.

CDA, DorpsBelangen (DB) en D66 lieten de informateurs voor het weekeinde weten dat ze niet verder wilden met DLP. ,,De anderen hadden er onvoldoende vertrouwen in met DLP een stabiele coalitie te kunnen vormen’’, aldus Dros, ,,en dan kun je als informateur niet verder.’’ Krook en Dros stopten daarom zaterdag.

Jan-Jaap de Kloet (DB) bevestigt het geschetste beeld. Hij had op meer tempo en concrete voorstellen gehoopt en bevestigt dat er onvoldoende vertrouwen was jegens DLP.

Het CDA, nummer 2 in stemmenaantal,, liet zaterdag weten direct de gaan werken aan ’een zo breed mogelijke coalitie’.

CDA-voorman Jan Verbruggen was voor een toelichting onbereikbaar. Het ligt voor de hand dat het CDA eerst de combinatie bekijkt die volgens de gestopte formateurs Dros en Krook ’wel tot de mogelijkheden zou kunnen behoren’: CDA, DB, VVD en D66.

Sieta Vermeulen (VVD) vindt dat voorstel ’wel logisch’. Ze voegt daaraan toe dat ’alle partijen op DLP na als stip op de horizon één gemeente Gooi en Vecht zien’.

DLP-stichters Gert Zagt en Alette Zandbergen waren niet bereikbaar voor commentaar op hun mislukte formatiepoging.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.