HCAW kan nu met rookies ’hogerop’

Roelie Henriques afgelopen seizoen in actie tegen Twins. Mag hij straks ook in de HCAW-rookies spelen?

Bussum

De opzet van de honkbalcompetitie gaat komend seizoen op de schop, waardoor de talenten van HCAW in de overgangsklasse gaan spelen. De rookieteams van de hoofdklasseclubs speelden in een afgesloten competitie, maar dit blijkt niet de gewenste aansluiting te vormen voor talenten richting de hoofdklasse. Daarom worden deze teams nu opgenomen in de gewone competities.

Het doet dan ook sterk denken aan de nieuwe voetbalpiramide, waarbij belofteteams van profclubs zijn verdeeld over de eerste, tweede en derde divisie.

Manager Frank Mooijman van HCAW: „De rookiecompetitie is opgezet om talenten de tussenstap te bieden tussen de jeugdcompetities en de hoofdklasse. In de praktijk bleek dit niet optimaal te werken. Veel jongens maakten een zijstap door bij een andere club in de overgangsklasse te gaan spelen. We willen door zelf in deze klasse te gaan spelen het gat kleiner maken naar het eerste team en de uitdaging voor de spelers groter te maken. We zullen namelijk meer volwassen tegenstanders treffen.”

Daarnaast hoopt Mooijman dus ook spelers vast te houden. „Dat kan zowel gelden voor jongens die een stap terug willen doen vanuit de hoofdklasse als jongens die tegen het eerste team aanzitten. In de overgangsklasse kunnen ze op een mooi niveau blijven spelen en ook qua ervaring de jonge talenten helpen.”

De bond heeft samen met de clubs besloten dat ze mogen gaan instromen in de ’honkbalpiramide’. De clubs hebben de keuze gekregen om in de overgangsklasse of in de eerste klasse in te stromen. Zes clubs, waaronder HCAW, gaan in de overgangsklasse aan de slag, dit is het niveau direct onder de hoofdklasse.

Neptunus heeft ervoor gekozen in de eerste klasse te gaan spelen, terwijl UVV geen rookieteam had en dus niet instroomt. Mooijman: „Ons doel zal handhaven zijn, maar daarvoor hebben we wel versterking nodig. Het niveau in de overgangsklasse ligt namelijk absoluut hoger dan in de rookiecompetitie.”

HCAW heeft een try-out uitgeschreven voor dinsdag 4 oktober, voor spelers tussen de zeventien en 25 jaar oud. „We zoeken onder meer een aantal steunpilaren, want de leeftijdscategorie, zoals bij de rookies, komt te vervallen. Het wordt dan ook een volwaardig team. De basis is goed want het rookieteam staat dit seizoen bovenaan, maar we willen degradatie tegen alle prijs voorkomen.”

Vorig jaar hield HCAW ook al try-outs. „En dat is ons goed bevallen. Een handvol spelers van die try-out spelen nu in ons rookieteam. En we hebben haast, want de transferdeadline is ook in de overgangsklasse 1 november.”

Voor de start van het nieuwe seizoen zullen er nog wel een aantal organisatorische pijnpunten moeten worden weggewreven. Op dit moment zijn er namelijk vijftien teams voor de overgangsklasse. Wassenaar is kampioen van de eerste klasse. Mocht deze club willen promoveren, dan zal Double Stars (nummer laatst in de overgangsklasse van dit seizoen) worden gevraagd om ook op dit niveau te blijven.

Zo niet, wordt er gestart met veertien teams wat ook een soepelere degradatieregeling met zich mee zal brengen. Ook is het nog niet bekend of er restricties komen ten aanzien van uitwisseling van spelers. Voor eerste teams in de overgangsklasse is het tenslotte niet eerlijk als HCAW 2 aan het einde van de competitie ’opeens’ Vince Rooi en Roelie Henrique laat opdraven om degradatie te voorkomen. „Dit zijn zaken waar over gesproken wordt, maar besluiten zijn er nog niet gevallen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal