Hilversum kleurt geel voor vliegtuigramp

Valentijn Bartels
Hilversum

Inwoners van Hilversum herdenken vrijdag dat de ramp van vlucht MH17 dan precies een jaar geleden plaatsvond. De officiële herdenking wordt gehouden in de Vituskerk, waar burgemeester Pieter Broertjes zonnebloemen uitreikt aan vertegenwoordigers van sportverenigingen en scholen die nauw betrokken zijn bij de vijftien Hilversumse slachtoffers van de fatale vlucht.

De bloemen, die zijn gekweekt met zaden uit het rampgebied, sieren vanaf vrijdag diverse openbare plekken in Hilversum, om de herinnering aan de slachtoffers te versterken.

Pastoor Jules Dresmé van de St. Vitus komt handen tekort om de organisatie van de herdenking op orde te krijgen. ,,Het wordt MH17 voor de tweede keer: een warme zaal, waarin je toch met kippenvel over je lichaam zit.’’ Ook vorig jaar gooide de pastoor direct de kerk open om plek te bieden aan betrokkenen.

Rouwen

,,Vrijdag hebben we met de gemeente een programma gemaakt om iedereen de mogelijkheid te bieden om te rouwen.’’

Zonnebloemen spelen daarbij een belangrijke rol. ,,De vijf zonnebloemen bij de kerk symboliseren de Hilversumse families die hard zijn getroffen door de ramp’’, aldus Dresmé. Ook al beseft hij dat er ook mensen zijn ’die de bloem liever niet meer zien’.

Bij de Korporaal van Oudheusdenkazarne in Hilversum wapperen zonnebloemen in de lauwe zomerregen. De plek waar maandenlang onderzoek werd gedaan naar de lichamen van de slachtoffers van de ramp is sinds die tijd getekend door de gebeurtenis.

Andere plaatsen

Waar de entree vorig jaar nog een bloemenzee was, prijken er nu nog enkele boeketten, beeldjes, brieven en zonnebloemen voor de hoofdingang.

De portiers van het complex, waar normaal gesproken een militair geneeskundig opleidingsinstituut gevestigd is, bevestigen dat de herdenking van de MH17-ramp zich op andere plaatsen concentreert.

,,Wij hebben de afgelopen week geen toegenomen drukte ervaren, voor zover wij weten zal dat ook niet gebeuren.’’ De attributen die nu voor de poort liggen, maken dan ook onderdeel uit van ’een permanente steunbetuiging’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.