Hilversum openbaart zich suf, burger ziet er weinig van

Ronald Frisart
Hilversum

De gemeente Hilversum houdt niets achter voor de pers, alles wat het licht van de openbaarheid kan verdragen wordt ook openbaar gemaakt. En als we iets over het hoofd hebben gezien, dan wordt dat zo snel mogelijk alsnog gepubliceerd.

Dat was, zonder uitzondering, de teneur van de geluiden uit het Hilversumse raadhuis nadat De Gooi- en Eemlander eind juni met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) gemeentelijke stukken had opgevraagd.

Begin juli verklaarde wethouder Wimar Jaeger dat de krant heel wat tegemoet zou kunnen zien. En inderdaad: niet alleen kreeg de redactie allerlei stukken alsnog toegestuurd, ook verschenen tal van documenten op de gemeentelijke website. Zo werden op 22 juli in één klap liefst 38 items online gezet.

Bevatten die stukken op de site nog nieuws? Moeilijk te zeggen: elf van de 38 items - ofwel ruim een kwart - is voor de bezoeker van de website niet te zien. Aanklikken levert in die gevallen ofwel de melding op dat de pagina helaas niet is gevonden ofwel een voor de leek wat raadselachtiger mededeling: de website is aan het converteren en de gebruiker moet het later maar eens proberen.

Van onwil bij de gemeente is absoluut geen sprake, laat een woordvoerder desgevraagd weten. ,,Als wij iets op de site zetten, is het uiteraard de bedoeling dat een bezoeker het ook kan zien.’’

De gemeentelijke website is recent verbouwd om het gebruiksgemak te vergroten. De vernieuwde site kampt echter nog met technische haperingen. ,,Het is heel vervelend. Het probleem doet zich ook niet alleen voor bij stukken die op 22 juli zijn geplaatst, maar ook op andere plekken op de website’’, aldus de woordvoerder. ,,Er wordt met man en macht aan gewerkt.’’ Wanneer de problemen zijn verholpen, kan hij onmogelijk zeggen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.