Hilversummer Frits van Swoll maakt fotoboek met jazzlegendes

Hilversum

Muziek is de rode draad in het leven van Frits van Swoll. De Hilversummer die een boek heeft uitgebracht met zijn foto’s van alle grote jazzmusici, heeft een cruciale rol gespeeld bij een aantal wereldhits als ’Holiday Rap’ en ’Happy Station’.

Van Swoll begint zijn loopbaan als editor bij platenmaatschappij Phonogram op de afdeling klassieke muziek. Later stapt hij over naar platenmaatschappij Dureco. Daar gaat hij als vaste fotograaf aan de slag voor onder meer platenhoezen. Van Vader Abraham en Boudewijn de Groot tot Golden Earring.

Hij blijkt een neus voor hits te hebben. Het is de tijd van de 80’s dance muziek en hij werkt inmiddels als promotor bij Dureco. De tijd van de Italo sound. Ben Liebrand laat hij een remix maken van ’Happy Station’ van Fun Fun. Vraagt hem om te scratchen. Het wordt een wereldhit.

Als twee jonge Hilversummers hem een nummer laten horen, roept hij wederom de hulp in van Liebrand. Van Swoll neemt de single ’Holiday’ van Madonna mee voor de sound. In een uurtje ontstaat ’Holiday Rap’. De Hilversumse jongens heten MC Miker G en DJ Sven. Ze verkopen miljoenen platen. In zijn tijd bij platenmaatschappij Dino ontfermt hij zich over Anouk. Hij laat haar zelf teksten schrijven en bedenkt de videoclip bij ’Nobody’s wife’.

Na zijn pensioen ontdekt hij op Ibiza chill out lounge muziek. Is meteen verkocht en besluit zelf een cd te maken. Deel 9 is net uit.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.