Rechter stelt Potter opnieuw in ongelijk

Jurgen Swart
Soest

De familie Potter moet haar woning aan de Birkstraat in Soest snel ontruimen en leeghalen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht woensdag geoordeeld in een zaak die de Potters tegen de gemeente Soest hadden aangespannen. Ook moeten illegale bijgebouwen zoals garages en schuren worden verwijderd.

Deze uitspraak lijkt de apotheose in het langdurig conflict tussen de familie en eigenaresse Mirjam Riecker van de achtergelegen hondenkennel Camping Kennels. Dat werd vorig jaar door de hoogste rechter in het voordeel van Riecker beslecht. De Raad van State verbood legalisering van de illegale situatie bij de familie Potter.

Gevolg was dat de gemeente Soest aan de Birkstraat handhavend moest optreden. De gemeente eiste dat alle bebouwing werd weggehaald en eiste een dwangsom van 5000 euro per maand tot een maximum van 50.000 euro. De familie spande daarop een kort geding aan om te voorkomen dat ze naar eigen zeggen binnenkort met hun kinderen op straat staan. Ook moeten alle illegaal gebouwde uitbouwsels worden afgebroken.

Overgangsrecht

De familie Potter woont sinds de jaren negentig vlakbij de Zandlaan, achter de Birkstraat. De familie betoogde dat zij de gebouwen mocht bewonen door het overgangsrecht. Maar de rechter stelde vast dat ook onder het toenmalige bestemmingsplan bewoning niet mogelijk was. Ook het bestemmingsplan uit 1975 verbood al het gebruik van bouwwerken op het perceel voor bewoning. Bij het stellen van een begunstigingstermijn hoeft geen rekening te worden met een eventueel toekomstig zicht op legalisatie. Die kans is er niet, vond de rechter.

De financiële problemen en een hypotheek die mogelijk restschuld op zou kunnen leveren, woog de rechter niet mee. De rechter stelde vast dat de familie al meer dan vier jaar lang weet wat er boven het hoofd hangt. De gemeente Soest had de dwangsommen uitgesteld tot drie weken na deze uitspraak. Binnen drie weken moet de familie vertrokken zijn. Want de rechter vindt dat het mogelijk is om binnen drie weken andere woonruimte te vinden.

Wel heeft de familie Potter de kans om binnen zes weken beroep aan te tekenen bij de Raad van State.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.