Laren damt grote evenementen in

Optreden Sonny tijdens Lekker Laren 2014.

Optreden Sonny tijdens Lekker Laren 2014.© foto wouter de wild

Edward de Vries Lentsch
Laren

Grote evenementen zoals Lekker Laren worden aan banden gelegd. Het Larense college wil Plein 1945 voor meerdaagse evenementen nog maar voor de helft beschikbaar stellen, met uitzondering van de kermis.

Dit blijkt uit een interne evaluatie van de gemeente die naar de gemeenteraadsleden is gestuurd. ’Laren is geen dorp voor grootschalige evenementen’, constateren burgemeester en wethouders. ’Sonny’s Inc is uitgegroeid van een romantisch concert op de Brink tot een publiekstrekker waarvoor velen van ver bereid zijn te komen. Het ontstijgt daarmee ’de bedoeling’ van het evenementenbeleid. Dit geldt ook voor Lekker Laren dat, ondanks dat het dit jaar vele Laarders heeft getrokken, door het besloten karakter en de aantrekkingskracht te groot is geworden voor Laren.’

Wethouder Tijmen Smit: „Er is veel kritiek op het afsluiten (toegang niet gratis, red.) van het terrein. Zoals Lekker Laren het heeft gedaan, en IJs op de Brink twee jaar geleden. Lekker Laren is de gemeente eigenlijk ontgroeid. Dat is een compliment.’’ Evenementen op het kermisterrein die langer dan een dag duren, trekken volgens het college een te zware wissel op het dorp. De insteek van het college zal dan ook zijn om maximaal de helft van het plein ter beschikking te stellen voor dergelijke evenementen. Voor de kermis, het grootste meerdaagse evenement van het dorp, wordt een uitzondering gemaakt.

„Het zal voor Lekker Laren wel even slikken zijn”, beseft de wethouder. De festiviteiten worden kleiner of kunnen helemaal niet meer plaatsvinden. „Een klein concert van Sonny op het plein is geen probleem. Stop met die Facebookpromotie en zet een klein podium neer, met wat bierkarren. Dan zijn we er ook. Dat vindt iedereen hartstikke leuk.”

Sonny Hoogwerf in een eerste reactie: ,,We zijn als organisatoren van Lekker Laren echt onaangenaam verrast. De spelregels worden tijdens de wedstrijd veranderd. Dit voelt als een tackle.’’ Vrijdag hierover meer in een uitgebreid interview in De Gooi- en Eemlander.

IJs op de Brink dat nog tot en met 2018 een contract heeft, mag op de Brink blijven, tenzij het groter wordt dan het al is. Smit: „Het moet wel opener. Je keek tegen een groene muur van bomen aan, in plaats van de ijsbaan.”

Verder wordt het ’hekkenbeleid’ bij evenementen heroverwogen. „Moet je alles doorberekenen of is er een soort menukaart voor gemeentelijke dienstverlening denkbaar.” Het gaat met name om het Oranjecomité en Art Laren. „Voor Art Laren betekent elke euro extra aan kosten dat die niet meetellen voor het goede doel.” Voordat het gewijzigde beleid in december of januari in de raad komt, vinden gesprekken met organisatoren en omwonenden van de Brink en Plein 1945 plaats.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.