Asbest in Trompstraat verrast Huizen

Marjolein vos
Huizen

In de kruipruimte van een voormalig schoolgebouw aan de Trompstraat (sinds 2014 het onderkomen van Bewustzijnscentrum Bala) in Huizen zijn asbestdeeltjes aangetroffen. Dit is ontdekt toen de gemeente het oude rioolsysteem ter plekke wilde laten vervangen. Het verwijderen van de asbest zal nog deze maand gebeuren, meldt een gemeentewoordvoerder. Kosten: 63.000 euro.

Een oude rioolbuis in de kruipruimte van het pand blijkt met asbest te zijn omwikkeld. Door werkzaamheden in het verleden is deze ommanteling beschadigd geraakt en zijn deeltjes in het zandbed van de kruipruimte terechtgekomen.

De gemeente noemt de asbestvondst aan de Trompstraat ’een verrassing’, aangezien in de jaren negentig voor gemeentelijke panden een asbestinventarisatie is geweest en zichtasbest indertijd is verwijderd. ’Blijkbaar heeft men in die jaren kruipruimtes niet altijd bij de inventarisatie betrokken’, schrijft de gemeente. ’Hierdoor voldoet deze casus nu aan de drie O’s van Onvoorzien, Onvermijdbaar en Onuitstelbaar. Direct ingrijpen is nodig.’

Het asbest zal worden verwijderd, net als de zandlaag in de kruipruimte. Daarna zal een nieuw riool worden geïnstalleerd. Omdat het asbest veilig opgeborgen onder de grond ligt, kunnen alle activiteiten van Bala vooralsnog gewoon doorgaan. Welke maatregelen het bewustzijnscentrum moet nemen tijdens de werkzaamheden is nog niet duidelijk.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.