Expositie Hilversum met 298.000 kraanvogels voor MH17-slachtoffers

Kunstwerk van ontelbaar veel gevouwen papieren kraanvogels in Beeld en Geluid.

Kunstwerk van ontelbaar veel gevouwen papieren kraanvogels in Beeld en Geluid.© Foto’s Room of Hope

Annemarie de Jong
Hilversum

Uit de hele wereld zijn ze komen aanvliegen en strijken nu neer in Hilversum: 298.000 origami gevouwen kraanvogels, ter nagedachtenis aan de 298 MH17-slachtoffers.

De tentoonstelling ’Room of Hope’ met kunstobjecten van papieren kraanvogels gaat 17 juli open. Exact vier jaar na de ramp met de MH17 in Oekraïne. Initiatiefneemster Tjitske Dijkstra verloor die dag haar vriendin en collega Hieke Raap van het Groningse Alfa College. ,,Ze zou haar verjaardag op Bali vieren. Onderweg naar het vliegtuig zette ze nog een foto op Facebook. Toen werden ze uit de lucht geschoten”, vertelt Lous Miedema van de Stichting 298.000 kraanvogels.

,,Bij Tjitske en leerlingen van school was het verdriet enorm. Als rouwverwerking zijn ze kraanvogels gaan vouwen. Geïnspireerd door het verhaal van de Japanse Sadako Sasaki, een meisje dat op 6 augustus 1945 de atoombom op Hiroshima overleefde.”

,,Als elfjarige werd ze alsnog ziek van de gammastralen, leukemie. Haar is verteld dat als ze duizend kraanvogels zou vouwen, zij een wens mocht doen. Als atletisch meisje wenste ze weer te kunnen hardlopen. Van al het papier dat ze te pakken kon krijgen vouwde ze kraanvogels. Bij zeshonderd overleed ze en zijn vriendinnen doorgegaan tot duizend. Ze was een oorlogsslachtoffer en hoe je het ook wendt of keert, dat zijn de MH17-slachtoffers ook.”

Een filmpje van origami vouwende scholieren ging de wereld over. ,,Overal gingen mensen mee vouwen. Het ging als een lopend vuurtje. Dozen vol kwamen binnen. Ze kwamen uit België, Duitsland en zelfs Australië.”

Toen is besloten 298.000 kraanvogels te verzamelen: duizend voor elk slachtoffer. ,,In Japan staat de kraanvogel symbool voor hoop, wereldvrede en menslievendheid. Zoals bij ons de engel.”

Muisvrij

Allereerst werden ze op school tentoongesteld, daarna in Emmen. ,,Daar in het Afrikahuis kwamen er 34.000 bezoekers op af, onder wie veel nabestaanden.” De kraanvogels zijn in een muis- en vochtvrije loods bewaard. ,,Maar papier is vergankelijk. Af en toe zit er een bij die niet zo fraai meer is.”

Nu is de expositie in opbouw in Beeld en Geluid. ,,Hilversum is een bijzondere plek. Hier werden alle slachtoffers geïdentificeerd, onder wie vijftien uit Hilversum zelf.”

De Hilversumse betrokkenheid bij het kraanvogelproject is groot. ,,In 2014 ontving de stichting opvallend veel kraanvogels van scholen uit Hilversum.”

Nu helpen scholieren bij de voorbereiding van de expositie. ,,Ontroerend hoe stil kinderen zijn als ze over Sadako Sasaki en over de MH17 horen. Dit verhaal raakt iedereen.” Ook Unbranded BV, Holland Centraal en Beeld en Geluid werken belangeloos mee.

,,We nemen heel graag de rol van gastheer en verbinder op ons en zijn enthousiast over het project, het respect en de reacties”, meldt manager Ineke Middag van Beeld en Geluid. ,,Iedereen doet spontaan mee, niemand vraagt geld en het zou geweldig zijn wanneer we als inwoners en bedrijven in Hilversum, heel Nederland kunnen laten zien dat we de slachtoffers en nabestaanden niet vergeten.”

Het streven is dat de expositie volgend jaar in Eindhoven is te zien en eindigt in Japan.

Room of Hope

De tentoonstelling ’Room of Hope’ van de Stichting 298.000 kraanvogels in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum is geopend van 17 juli tot en met 19 augustus. Openingstijden: 10.00 tot 17.30 uur. Toegang gratis.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.