Gewild oefencentrum Crailo moet écht dicht

Een schoolklas krijgt preventieles op Crailo.

Een schoolklas krijgt preventieles op Crailo.© Archieffoto Studio Kastermans

Henk Runhaar
Hilversum

In de zomer van 2019 gaat Oefencentrum Crailo dicht. De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek gebruikt het al sinds 2008. ,,Uiterlijk juni 2019 moeten we het terrein opleveren’’, zegt manager Joop Huizing van het oefencentrum.

Voor het eerst sinds de veiligheidsregio er neerstreek, moet nu huur worden betaald voor het voormalige defensieterrein Crailo. Eigenaar provincie Noord-Holland verlangt daarnaast dat de veiligheidsregio meebetaalt aan het saneren van de bodem van het oefencentrum. De provincie wil het standpunt van Gedeputeerde Staten op dit moment niet nader toelichten, zegt een woordvoerder desgevraagd.

De huurovereenkomst met de provincie is nodig om de Gooise veiligheidsregio tijd te geven om een alternatieve plek voor het houden van de noodzakelijke oefeningen te vinden. Hetzelfde geldt voor externe klanten die soms al jaren op Crailo oefenen.

Crailo was in de race als permanent oefencentrum voor in elk geval de Gooise veiligheidsregio en die van Utrecht. Vorig jaar trok Utrecht zich terug, waarmee het plan de prullenmand in ging. Manager Huizing: ,,Zakelijk een goede beslissing, operationeel niet zo handig.’’

Het blijkt namelijk lastig niet al te ver van huis alternatieve oefenruimte te vinden. ,,Vrijwilligers moeten op een avond heen en weer kunnen, anders komen ze niet. Vrije dagen afkopen bij werkgevers om de reis naar Duitsland mogelijk te maken, zoals Utrecht doet, kunnen wij niet betalen’’, zegt Huizing.

Gehoopt werd op een nieuw te bouwen oefencentrum bij luchthaven Lelystad. Ook daar is inmiddels een streep door gezet, omdat Schiphol de brandweerzorg op het vliegveld in Flevoland op zich neemt.

Intussen is het afbouwen van Oefencentrum Crailo begonnen. Een heel raar gevoel, zegt Huizing. ,,Nee verkopen terwijl klanten blíjven komen. Normaal sluit je de winkel als klanten wegblijven.’’ Het centraal gelegen Crailo geldt als gewilde oefenlocatie voor onder meer brandweerkorpsen en politie-eenheden uit het hele land.

Heet hangijzer is de bodemvervuiling op dit deel van Crailo. Het verzoek van de provincie aan de Gooise veiligheidsregio om mee te betalen aan sanering is volgens Huizing tegen beter weten in. ,,Uit gezamenlijk onderzoek blijkt dat de vervuiling dateert van voor het moment dat wij het terrein gebruikten.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.