Historische Kring Loosdrecht lijkt gered

Ronald Frisartr.frisart@hollandmediacombinatie.nl
Loosdrecht

De bloeiende maar met ondergang bedreigde Historische Kring Loosdrecht (HKL) lijkt te worden gered. Burgemeester en wethouders willen de vereniging in staat stellen gebouw De Magneet te kopen door maximaal 102.856 euro beschikbaar te stellen - de helft als renteloze lening, de resterende 51.428 euro als subsidie, dus in feite een schenking. Zelf moet de HKL dan ook ruim 51 mille in de aankoop steken.

Het voorstel ligt dinsdag op tafel bij de raadscommissie maatschappelijke en sociale zaken, waarna 22 september het laatste woord aan de gemeenteraad is.

De historische kring huurt nu ruimte in het Drieluik aan de Acacialaan. Daar blijven is geen optie, want de gemeente schroeft de huu op naar ’marktconform’ niveau en dat kan de HKL niet betalen. Met het 45-jarig bestaan in aantocht (2017) dreigde de kring daardoor ten onder te gaan. En dat terwijl het een bloeiende vereniging is met zo’n 600 leden op een Loosdrechtse bevolking van ruim 8.700 mensen. Ter vergelijking: in Hilversum (88.000 inwoners) heeft de historische vereniging Albertus Perk zo’n 1.100 leden.

Om te kunnen overleven heeft de HKL het college het plan voorgelegd gebouw De Magneet (schuin achter de gereformeerde kerk aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk, tweede inrit aan de Nootweg) te kopen. De huidige eigenaar is de gereformeerde kerk. Inclusief bijkomende kosten is met de koop krap 155.000 euro gemoeid. Wordt een stukje grond bij De Magneet aan buren verkocht, dan kan dat bedrag iets lager uitvallen.

Probleem is wel dat de historische kring De Magneet onmogelijk op eigen kracht kan kopen. Daarom is een beroep gedaan op de zogeheten 1/3-regeling: 1/3 van de koopsom betaalt de HKL zelf, 1/3 geeft de gemeente als subsidie en 1/3 verstrekt de gemeente als renteloze lening. Burgemeester en wethouders zijn daarmee akkoord gegaan en leggen het plan nu voor aan raadscommissie en gemeenteraad. De HKL moet de lening in 25 jaar terugbetalen: elk jaar 2.057 euro. Is alles afbetaald, dan wordt de historische kring eigenaar van De Magneet. Tot het zover is, zal de gemeente de eigenaar zijn.

Het college wil 18.000 euro voor de HKL halen uit de post ’onvoorzien’ van dit jaar (die daarna leeg is) en dik 33.000 euro laten drukken op het begrotingssaldo. Daarmee schiet de gemeente eind dit jaar verder in de min: in totaal 334.000 euro. Ook derft de gemeente de HKL-huur voor het Drieluik: vanaf 2017 zou dat 6.370 euro per jaar zijn.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.