Lunch tussen haven en weide

Het leuk aangeklede terras van Grand Café De haven van Eemnes. Foto’s: Joyce Huibers

Het leuk aangeklede terras van Grand Café De haven van Eemnes. Foto’s: Joyce Huibers

Uitzicht over de weilanden van Eemnes.

Uitzicht over de weilanden van Eemnes.

1 / 2
Joyce Huibers
Eemnes

Hij is inmiddels niet meer weg te denken in de zomer; de terrassentest van De Gooi- en Eemlander. Ook deze zomer bezoeken we weer zestien terrassen in Gooi, Vechtstreek, Plassen en Eemland. Op welk terras zitten we er relaxt bij, waar is de bediening vlot en vriendelijk ondanks de drukte, in welke zaak valt de rekening uiteindelijk mee en waar is toiletbezoek alleen bij hoge nood aan te raden. Deze zomer komen een paar oude bekenden voorbij, maar ook nieuwe stekken. Vandaag: Grand Café De Haven van Eemnes

Op een zonnige donderdag begeven we ons op geheel onbekend terrein; Eembrugge. Hier ligt jachthaven Kroeze met een naar verluid leuk restaurant.

Al in eerdere edities van de terrassentest werd ons Grand Café De Haven van Eemnes getipt door lezers. Tijd om zelf de proef op de som te nemen.

Eembrugge is een klein gat dat deels in de gemeente Baarn en deels in de gemeente Eemnes ligt. Het moet er goed toeven zijn, want onderweg naar de jachthaven rijden we langs enkele pas opgetrokken rietgedekte pareltjes. Op de jachthaven zelf heerst een vrijwel serene rust, maar als we de trap omhoog nemen naar het terras blijken daar toch aardig wat tafels bezet.

Het is een leuk terras, aangekleed met bloeiende planten, wat brocante spulletjes en grote houten tafels en stoelen. Aan de ene kant van het terras heb je goed zicht op de haven en de Eem aan de andere kant kijk je uit over de uitgestrekte weiden van Eemnes. We gaan er precies tussenin zitten. Midden op het terras zitten twee heren aan een grappige lage ronde houten tafel. Enkele grote lichtblauwe parasols zorgen voor wat schaduwplekken.

Het duurt even voordat we opgemerkt worden. Het meisje in de bediening is vriendelijk, maar waarschijnlijk ook net nieuw. We vragen om de kaart en bestellen twee tonic (2,50 euro) met ijs en citroen. Het ijs wordt niet gehoord. Als we bij het uitserveren er alsnog om vragen, is ze even in verwarring.

Uiteindelijk neemt ze de glazen weer mee naar binnen en krijgen we ze terug met één klein klontje er in. Dat is wel heel minimaal op deze toch behoorlijk warme middag.

De kaart biedt verschillende visgerechten zoals het Spakenburgs bordje - heel passend met uitzicht op de kerktorens van dit vissersdorp - met gerookte zalm, gerookte paling en Hollandse garnalen of de vissalade Eembrugge met rivierkreeftjes en gerookte zalm. Wie geen vis wil kan onder andere kiezen uit een broodje geitenkaas, rundvleeskroketten, een uitsmijter of een carpaccio van gerookte entrecote. Veel lunchgerechten zitten hier boven een tientje.

Onze keus valt op de toast gerookte paling (12,50 euro) met een kleine salade en Hollandse garnalen en de clubsandwich kip (12,50 euro) met gerookte kipfilet, gebakken bacon, tomaat en mierikswortelsaus en frites (12,50 euro). Over die laatste toevoeging ontstaat enige verwarring, want als onze lunchgerechten arriveren zitten er geen frites bij. We hebben geen kaart meer op tafel en ineens weten we ook niet meer zeker of het er nu wel echt stond. We gaan er maar vanuit van niet, maar als we al bijna klaar zijn arriveert alsnog het bakje frites. ’Deze hoorde er nog bij’, laat de serveerster weten. Beetje slordig, maar ondergetekende laat het zich toch goed smaken, want hoewel de toast met paling lekker is, is het geen grote portie. De kleine salade is ook echt klein en eigenlijk niet meer dan wat blaadjes sla met dressing, pijnboompitjes en een ingelegd uitje.

De clubsandwich is een grotere portie en laat zich goed smaken. De mierikswortelsaus komt in een apart schaaltje, netjes. Ondertussen hebben we nog een tonic (met weer één ijsklontje) en een verse jus (3,75 euro) besteld.

De standaard pitstop op het toilet levert geen kritiekpunten op. Het toilet is schoon en leuk aangekleed. We rekenen uiteindelijk 36,25 euro af, vrij prijzig, wat heel makkelijk op het terras gepind kan worden.

De Haven van Eemnes, Eemweg 112, Eemnes, 035 542 1519, www.dehavenvaneemnes.nl

Score

Uitzicht:7,5

Bediening: 6,5

Hygiëne : 8

Eten: 7,5

Prijs-kwaliteit: 7

Cijfer:

7,3

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.