'Niet grappig als je bloemen weg moet gooien'

Karin Locht bij de openeing van haar zaak in december 2013. Foto Studio Kastermans

Tamar de Vries
Weesp

Nog geen anderhalf jaar heeft het avontuur van Karin Locht als eigen baas geduurd. De Muidense heeft vorige week maandag in haar zaak aan de Nieuwstad in Weesp leegverkoop gehouden.

,,Op zich zat de loop er wel in, maar het gaat niet alleen om de bloemen en de planten, heb ik ondervonden. Wat er nog bijkomt, alle regels en vergeet niet: de kosten’’, vertelt Locht. ,,Ik heb me daar wel op verkeken.’’

Aan enthousiasme ontbrak het de bloemenwinkelier niet toen zij in december 2013 de deuren opende in het het historische hoekpandje dat al van oudsher een bloemenzaak is. De uitstalling van bloemen en planten op de stoep gaf het Weesper centrum een een kleurrijke uitstraling maar betekende ook dat de winkelierster veel precariorechten moest betalen.

Goedkoper

,,En als je ziet wat er bij grote winkels buiten staat, daar kan ik niet tegenop. Bovendien kunnen ze goedkoper inkopen dan ik.’’

Dat de Nieuwstad en de Breedstraat vorig jaar gedurende lange tijd open lagen in verband met wegwerk speelde de onderneemster ook parten. ,,De warme zomer vorig jaar was natuurlijk geweldig voor de mensen maar een bloemenzaak draait dan minder omzet. Het is niet grappig als je daardoor bloemen moet weggooien.’’ De opgedane ervaringen brengen Locht ertoe niet meer aan de slag te willen als zelfstandig ondernemer.

Het winkeltje is eigendom van de familie Dogterom, die het in stijl heeft laten renoveren om er een winkel en woonhuis in te vestigen. Het pandje stond sinds 1999 leeg. Uit de tijd van de vorige winkel die erin heeft gezeten stamt de spreuk boven de winkeldeur: mij spreekt de blomme een tale, een dichtregel van Guido Gezelle (1830-1899).

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.