Bier zoeter en zachter na opslag

Felix Wilbrink. ,,Wijn kan niks met zuurkool. wijn wel.'' Foto Erna Faust

Felix Wilbrink. ,,Wijn kan niks met zuurkool. wijn wel.'' Foto Erna Faust

1 / 2
Wilfred Simons
Westbeemster

Wijn of bier? Journalist Felix Wilbrink (58) weet het zeker: Nederland zit op een culinair kantelpunt. Zeker, wijn zal onderdeel blijven van ons dieet, maar bier, en dan vooral goed, ambachtelijk gebrouwen bier, maakt een comeback op de Nederlandse eettafels. Bier past beter dan wijn bij de vollegrondsgroenten, vlees en aardappelen die de Nederlandse bodem voortbrengt. ,,Zuurkool, daar kan een Franse wijn niets mee'', zegt hij. ,,Bier wel.''

In de culinaire wereld barst het van de proeverijen, wedstrijden, adviescommissies en jury's. Telegraafjournalist Wilbrink wordt daar vaak voor gevraagd. Tijdens één van die bijeenkomsten ontstond het idee voor een Nationale Bierbank, een plek in Nederland waar ambachtelijk gebrouwen bieren langdurig kunnen rijpen. Met de keuze van de bieren bemoeit Wilbrink zich niet, dat laat hij over aan Fiona de Lange (36) uit Vught. Zij is in het Belgische Hasselt opgeleid tot biersommelier en zytholoog (bierdeskundige). ,,Zij weet veel meer van bier dan ik.''

Ongestoord

Vandaag gaat Wilbrinks wens in vervulling. In Fort Spijkerboor in Westbeemster, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, heeft hij een ruimte gehuurd waar Nederlandse en Belgische bieren ongestoord kunnen rijpen. Uit Noord-Holland doen Jopen uit Haarlem en de Texelse Bierbrouwerij mee. Verder wisten Wilbrink en De Lange onder meer Hertog Jan en La Trappe in Nederland voor het idee te interesseren en Val-Dieu, Het Anker en Westmalle uit België. Er is in het fort ook een ruimte voor proeverijen, die zij twee keer per jaar willen houden.

Zachter

Niet elke brouwerij komt voor opname in de bierbank in aanmerking. Alleen de 'absolute top' van bierbrouwend Nederland en België kan een plekje krijgen in Fort Spijkerboor. Wilbrink en De Lange willen zeker weten dat het bier 'stabiel' is en niet in de fles bederft. ,,We zijn ervan overtuigd dat dit bijzondere smaken worden.''

Fiona de Lange zegt dat een lange bewaarperiode bier vooral zachter en zoeter van smaak maakt. Bittere smaken verdwijnen wat naar de achtergrond en een deel van het koolzuur ontsnapt. De bieren blijven wel petillant.

Met de aankoop van een 'bierbon' krijgen bierliefhebbers een aandeel in de bierbank. Aan het eind van de rijpingsperiode, zo is het idee, kunnen de aandeelhouders zich laten uitbetalen in bier.

'Wordt alleen maar lekkerder'

Is het menselijk om een bierliefhebber vijf jaar te laten smachten? Toch moet dat voor een goed glas 'Texels Stormbock'. Dit jaar is het bier gebrouwen in de Texelse Bierbrouwerij in Oudeschild, maar in 2019 op zijn top.

De Stormbock is dan volgens Fiona de Lange veranderd in een 'echte gerstewijn'.

Vers gebrouwen is het bier bitter, maar door het opleggen gaat die smaak er wat af. Zachtere, zoetere, volle smaken komen daarvoor terug. Rijp fruit, karamel en elf procent alcohol, belooft De Lange op de site van de Nationale Bierbank. Tot nu toe is niet bekend hoe lang Texels Stormbock kan doorrijpen. De Lange houdt het erop dat het bier 'alleen maar lekkerder' wordt. Het bier wordt gebrouwen met ingrediënten van het eiland zelf.

Twee bruine boterhammen

Eén bier staat gelijk aan twee bruine boterhammen met kaas, wil de volkswijsheid. 'Winterbier' is uitgevonden om arbeiders na een koude dag in de buitenlucht wat warms in de maag te geven. In Haarlem brouwt de Jopenkerk een winterbier dat Ongelovige Thomas heet. Volgens Fiona de Lange doet het denken aan trappistenbier. Ongelovige Thomas heeft een fruitsmaak, maar is ook, in haar woorden, 'zwaar en moutig'. Een puntje is wel de 'forse bitterheid in de nasmaak'. Niet iedereen vindt dat lekker. Opleggen maakt het Haarlemse bier zachter en ronder en brengt de fruitsmaken meer naar voren.

Brouwerij De Jopenkerk bestaat sinds 1992. Het bier wordt sinds 2010 gebrouwen in de voormalige Vestekerk in het centrum van de stad.

Ongelovige Thomas.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.