Plan Oude Haven in botsing met strook Taludweg

Oude Haven.© archieffoto kastermans

Ronald Frisart
Hilversum

Burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Voorink hebben in Hilversum alletwee een probleem opgelost - de een met de Oude Haven, de ander met de groenstrook langs de Taludweg. Klein probleempje: die oplossingen staan op gespannen voet met elkaar.

Wient Mulder (Hart voor Hilversum) wees de burgemeester daar woensdagavond op in de raadscommissie economie en bestuur.

Broertjes had het plan om bootjes naar de Oude Haven te laten varen met een ’trucje’ snel kunnen realiseren. ’Als experiment’ had hij steigers kunnen laten bouwen, om pas later het bestemmingsplan zo aan te passen dat die steigers erin passen. Hij heeft echter besloten de koninklijke weg te bewandelen en eerst het bestemmingsplan aan te passen.

Wethouder Floris Voorink hakte vorige week de knoop door over de groenstrook langs de Taludweg. Hij gaat het daar geldende bestemmingsplan niet versneld aanpassen om toch weer (beperkt) parkeren in die groenstrook mogelijk te maken. Vorige week donderdag zei hij tegen de raadscommissie verkeer en beheer dan hij wacht tot het huidige bestemmingsplan in 2020 afloopt. Overhaaste aanpassing zou op grote juridische problemen kunnen stuiten: bewoners die tegen parkeren in de groenstrook zijn, hebben dan een goede kans bij de rechter.

Het probleem is dat Broertjes en Voorink het hebben over hetzelfde bestemmingplan: Herziening bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied (2010). Zou Broertjes het laten aanpassen, dan is het niet denkbeeldig dat dan mensen hun kans schoon zien alsnog te regelen dat er weer mag worden geparkeerd in de groenstrook. Tegen aanpassing van het bestemmingsplan om in de Oude Haven iets mogelijk te maken heeft Hart voor Hilversum op zichzelf geen bezwaar. Maar Mulder vroeg Broertjes er dan wel voor te zorgen dat de groenstrook buiten die aanpassing wordt gehouden. „Anders zijn de poppen aan het dansen. Daarover maken we ons ernstig zorgen.”

„Wat een ellende”, verzuchtte Broertjes. Hij zal laten uitzoeken of het mogelijk is het bestemmingsplan ten behoeve van de Oude Haven te veranderen zonder dat dat gevolgen heeft voor de groenstrook.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.