Hilversumse Gijsbrecht is verkeerslichten zat

Foto Holland Mediacombinatie

Foto Holland Mediacombinatie

Casper van den Broek
Hilversum

Stinkende uitlaatgassen, brullende motoren, lange files voor de deur en onveilige situaties door fietsers die massaal door rood rijden. De omwonenden van de kruising Gijsbrecht van Amstelstraat met de Bosdrift zijn helemaal klaar met de verkeerslichten die de gemeente Hilversum begin juni bij wijze van proef plaatste op de drukke plek.

In een petitie aan de gemeente laten bewoners van de Gijsbrecht en de Bosdrift deze week weten dat ze de stoplichten niet willen of op zijn minst ingrijpen eisen zodat de overlast en onveiligheid aangepakt worden. De stoplichten zijn voor drie maanden geplaatst door de vorige verkeerswethouder Erik Boog (D66). De nabijgelegen Bavinckschool sloeg alarm na een ongeval, waarbij een moeder en haar dochtertje gewond raakten op het door veel kinderen gebruikte kruispunt. Vaak waren er bijna-ongelukken.

Gezondheid

,,Een ramp die stoplichten”, zegt de initiatiefnemer van de petitie, het echtpaar Bergsma, dat al veertig jaar op de Gijsbrecht aan de kruising woont. Ze haalden in korte tijd 42 handtekeningen op van medestanders. ,,Als ik nog een uurtje door was gelopen had ik er zo 72 gehad. Slechts vier mensen wilden niet tekenen. Dat zegt genoeg”, vindt mevrouw Bergsma.

,,We slapen inmiddels noodgedwongen met de ramen dicht. Een lange rij auto’s staat steeds minutenlang met draaiende motor voor de deur. Wat denk je dat het aan stank en geluid betekent? Niet goed voor je gezondheid al die dampen en roet. Ons wooncomfort is echt aangetast. En al die wachtenden in de auto’s zitten de hele dag naar binnen te gluren. Dat lijkt misschien klein leed maar fijn is het niet hoor. En ik ga echt niet mijn gordijnen dicht doen.”

Blokkeren

Het is avondspits, half zes. In nog geen tien minuten tijd rijden er zeker tien fietsers slingerend over de kruising door rood en staat er bijna permanent een rij auto’s voor hun deur. ,,En dan is het nu nog vakantie.” Buurman Boyd Visser van nummer 233 tekende de petitie meteen. De cameraman, die pal aan de kruising woont en werkt, wordt gek van de rij auto’s die de hele dag zijn uitrit blokkeren.

,,Ik stond net op het punt om de gemeente zelf een brief te schrijven. Ik moet vaak op pad en kom gewoon mijn oprit niet meer af. Automobilisten laten je er echt niet tussen. Gelukkig heb ik een grote bus en ben ik niet bang, dus ik druk hem er tussen. Prettig is dat niet. Er had een groot wit kruis voor mijn deur op de weg moeten komen. Ik wist niet wat ik zag toen die stoplichten er ineens stonden. Ik kon meteen niet meer bij mijn huis komen”, zegt de Hilversummer. ,,En het is levensgevaarlijk met al die fietsers die door rood rijden. Ik heb overwogen om een filmpje te maken. Ik denk dat je schrikt. Zelfs auto’s zie ik ’s avonds door rood rijden.”

Sirene

Hij begrijpt niet waarom de verkeerslichten nodig zijn. ,,De kruising was al een stuk veiliger geworden voor fietsers nadat de gemeente de fietspaden heeft omgelegd. Daarna heb ik geen sirene meer gehoord hier. Toen de gemeente jaren geleden besloot om de Bosdrift voorrangsweg te maken is de ellende begonnen. Had de Gijsbrecht nou gewoon een doorgaande weg gelaten. Dat voelt het meest logisch voor het verkeer.”

Saillant is dat de gemeente ook nooit voorstander was van stoplichten. Aanvankelijk hield Boog de boot af door te wijzen op voor deze kruising ronduit geruststellende ongevallenstatistieken. Onder druk van de school en ouders zijn de lichten als proef geplaatst.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Hilversum zijn er geen ongelukken meer gebeurd sinds de verkeerslichten er staan. ,,De geluiden die wij horen zijn zeer wisselend. Er zijn ook mensen die heel blij zijn en de kruising een stuk veiliger vinden.” Begin september wordt het experiment geëvalueerd. De omwonenden zijn duidelijk in hun petitie aan de gemeente. Weghalen. Liever vandaag dan morgen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.