Stevige stap vooruit met KRO-eiland in Hilversum

Ronald Frisart
Hilversum

Op weg naar herontwikkeling van het KRO-eiland in Hilversum is een forse stap vooruit gezet. De commissie welstand en monumenten heeft positief geadviseerd over het nieuwste ontwerp van ontwikkelaar Stebru.

Dat blijkt uit een brief van wethouder Nicolien van Vroomhoven (monumenten) aan de gemeenteraad. Het complex ligt tussen de Emmastraat, de Koningsstraat, de Wernerlaan en de Julianalaan.

In een toelichting zegt de wethouder ’opgelucht’ te zijn over het oordeel van de commissie. In december had deze het vorige ontwerp voor het al ruim vijftien jaar leegstaande complex nog naar de prullenbak verwezen. Van Vroonhoven liet destijds weten dat het grootste pijnpunt de voorgenomen sloop en herbouw – als appartementencomplex – van de monumentale studio was.

In het door Stebru inmiddels aangepaste plan is vooral het nodige veranderd aan het woongebouw op de hoek van de Emmastraat en de Koningsstraat (tegenover rijwielzaak Antilope). ,,Het is veel mooier geworden en kleiner. Het ziet er nu stukken fijner uit’’, aldus Van Vroonhoven.

Andere belangrijke elementen in het plan zijn gehandhaafd, zij het hier en daar met wat andere details. Zo zullen het monumentale KRO-entreegebouw en de in 1954 gerealiseerde aanbouw volledig worden gerenoveerd. De dubbele villa Julianalaan 6-8 gaat ook in de nieuwste planversie tegen de vlakte om plaats te maken voor ’twee villa-achtige gebouwen’, schrijft Van Vroonhoven in haar brief aan de gemeenteraad.

De sloop van de grote studio blijft eveneens op het programma staan. Van Vroonhoven in haar brief: ,,De geluidstudio wordt (als appartementencomplex, red.) herbouwd met behoud van de oorspronkelijke massa, vorm en kleur.’’ Opmerkelijk is dat de commissie welstand en monumenten daarmee nu wel akkoord gaat, terwijl dat in december niet zo was.

Aan de fractie van Hart voor Hilversum had Van Vroonhoven in juni vorig jaar beloofd de grote studio en de villa’s aan de Julianalaan de gemeentelijke monumentenstatus te geven om ze te beschermen. In januari liet ze weten dat het geen doel op zichzelf was die monumentenstatus aan de twee gebouwen te hechten. Ze gaf aan het te zien als middel om zorgvuldige herontwikkeling van het KRO-eiland te verzekeren.

Desgevraagd erkent ze dat het studiogebouw ’historische waarde’ heeft. Ze zei echter ook: ,,Esthetisch kun je er niets mee. De buitenkant van het gebouw is echt niks.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.