Gedisciplineerd Spakenburg maakt veel indruk tegen koploper Kozakken Boys

Redactie Hilversum
Werkendam

Koploper Kozakken Boys had geen enkel antwoord paraat op het uitgekiende tactisch concept (5-3-2) van Spakenburg-trainer Jochem Twisker. De nummer 3 van de zaterdagtopklasse won de topper op sportpark De Zwaaier door goals van Tim Sanders, Nick Tol en Adi Draganovic dikverdiend met 0-3.

De prestaties van Spakenburg werden in de eerste seizoenshelft vooral gekenmerkt door wisselvalligheid. Grote overwinningen werden afgewisseld met onnodige remises en een paar nederlagen (IJsselmeervogels en HHC Hardenberg) en het spel van de gedoodverfde titelfavoriet kwam te vaak voor een onvoldoende in aanmerking.

Voor de topper tegen koploper Kozakken Boys kon trainer Jochem Twisker geen beroep doen op aanvoerder en centrale verdediger Ismo Vorstermans en de aan zijn lies geblesseerde middenvelder Niels Buijtenhuis. Adi Draganovic en de zeer goed voor de dag komende ex-Hercules-speler Nathan Bijl waren hun vervangers.

3-5-2

In een 3-5-2 systeem (met Tom Oostinjen op de positie van centrale verdediger) greep het compact verdedigende Spakenburg vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Ron Karremans de thuisclub bij de keel. De Kozakken wisten zich geen raad met het zeer gedisciplineerd spelende Spakenburg, dat in de eerste helft ook de beste kansen kreeg. Na een kwartier werd een goal van clubtopscorer Danny van den Meiracker om dubieuze redenen afgekeurd, maar vier minuten kwamen de bezoekers alsnog op voorsprong.

Een voorzet op maat van Kees Tol werd door schaduwspits Salim Amerzgiou op de lat gekopt, waarna verdediger Tim Sanders in de rebound attent binnenkopte: 0-1. Amerzgiou, Van den Meiracker en aanvoerder Lanting kregen hierna mogelijkheden om de marge uit te breiden. Pas in de blessuretijd van de eerste helft kon Kozakken Boys via middenvelder Leon Bot voor het eerst gevaarlijk worden.

Zetel

Direct na rust kwam Spakenburg in een zetel toen de in mooie goals gespecialiseerde middenvelder Nick Tol met de hak op fenomenale wijze een pass op maat van Lanting afrondde: 0-2. De thuisclub ging zich pas iets meer roeren, nadat Tim Sanders zijn tweede gele kaart kreeg en het veld moest verlaten. In de persoon van Matthijs Blijham (voor Amerzgiou) bracht Spakenburg een extra verdediger in.

De wedstrijd was gespeeld toen de mee naar voren getrokken rechtsback Adi Draganovic na een knappe solo keeper Jesper Hogedoorn voor de derde keer passeerde. In de slotfase kreeg de thuisclub - die twee keer het houtwerk zou raken - nog enkele kansen om de score een draaglijker aanzien te geven, maar Spakenburg hield voor het eerst sinds de tweede competitiewedstrijd thuis tegen Scheveningen de nul. Met één punt achterstand op de nieuwe koploper Katwijk nemen de blauwen nu de tweede plaats in.

Meer nieuws uit Sport Regionaal