Rahel Bellinga (46) Nederlands kampioen triatlon

Triatlete Rahel Bellinga: ,,Ik ben in evenwicht gekomen.''© Studio Kastermans

Robert Berkeley
Soest

,,Dit pakken ze nooit meer af! Wat ben ik blij met die rood-wit-blauwe trui! Het is niet te beschrijven’’, juicht Rahel Bellinga, die zondag op 46-jarige leeftijd Nederlands kampioene werd op de halve triatlon.

Doet leeftijd er nog toe bij de triatlon? Al jaren wordt beweerd dat met name duursporters op ’hogere leeftijd’ meer basis hebben. Die ondergrond is gelegd in de jaren ervoor.

Het omgekeerde doet zich ook regelmatig voor: grote jonge talenten, die in hun jonge jaren fantastisch presteren en daarna lichamelijk totaal in elkaar klappen. Je ziet ze dan ook niet meer terug. Dat gebeurde de laatste jaren met veel jeugdige wielrenners, schaatsers en atleten.

Neergaande lijn

Even terug in de geschiedenis van de Soesterse Rahel Bellinga, die de jongere deelneemsters op het NK halve triatlon in het Drentse Klazienaveen met maar liefst vijf minuten voorsprong het nakijken gaf. De gezondheidszorgpsychologe deed op haar achttiende haar eerste kwarttriatlon in Leiderdorp. In 2004 besloot ze uit te komen voor haar grote ambities: Bellinga wilde de nationale top halen. Maar in maart 2007 kwam er ineens een neergaande lijn, die eindigde met een ernstig dieptepunt.

Rob Veer begon in 2008 haar trainingsschema’s te maken. En 2009 werd een goed jaar, met een overstap naar de halve triatlonafstand. ,,Ik was toen weer helemaal hersteld en goed in balans. En dit is er nu uitgekomen. Ik heb een metamorfose ondergaan, zo kan je het wel beschrijven. Ik was altijd zo gedreven dat er soms een rem op moest. Maar die rem had ik niet. Ik deed te veel. Rob Veer heeft ervoor gezorgd dat ik in evenwicht ben gekomen.’’

Geduld

Bellinga heeft haar nationale titel van zondag te danken aan ervaring, doorzettingsvermogen en geduld. Maar dat geduld werd wel erg zwaar op de proef gesteld toen ze anderhalf jaar buitenspel stond wegens blessures. Dat ze nu alsnog met een gouden plak is beloond, heeft de Soesterse zelf ook wel verrast.

,,Ja, het mag eigenlijk niet kunnen. Ik heb zaterdag ook het NK sprinttriatlon gezien en was verbaasd hoeveel jongeren wel redelijk zwemmen, maar bedroevend slecht fietsen. En lopen gaat helemaal al niet. Zo wordt het nooit wat. De ouderen denken dan: daar kan ik nog wel tegenop. En de jeugd ziet geen onmiddellijk resultaat en stopt. Dat is mijn verklaring voor het feit dat oudere triatleten nog zo goed presteren. Zondag wist ik dat sommigen op papier sterker waren, maar ik had mijn dag en zij even niet.’’

In november gaat Bellinga naar een Iron Man-wedstrijd in Arizona. ,,Dan hoop ik weer op een topdag.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal