Drie ’Hoolwerfjes’ in marathonschaatspeloton

De jonge Bart Hoolwerf wil graag de strijd aangaan met zijn oudere broer Evert en zijn neef Willem.© ARCHIEFFOTO STUDIO KASTERMANS

Nico Vink
Hilversum

Nog niet eerder waren er zoveel regionale rijders vertegenwoordigd in de top van het marathonschaatsen als komend seizoen. Zaterdag is de eerste wedstrijd in de nationale competitie op de Jaap Edenbaan in Amsterdam.

Een van de nationale toppers is Evert Hoolwerf, die zich nog voorbereidt in het Duitse Erfurt. Het talent uit Eemdijk laat weten dat hij een prima zomertraining heeft doorgemaakt. „Nu moet het er nog uitkomen. Hoe sterk ik echt ben geworden, kan ik pas zeggen na de wedstrijd van zaterdag”, vertelt Hoolwerf, die zal rijden bij de Royal A-wareploeg van trainer/coach Jillert Anema. In het zomerseizoen, dat tegenwoordig ook al bestaat, won Hoolwerf op 30 juni al de massastart bij een wedstrijd in Leeuwarden.

„Als ik thuis ben, rijd ik alle marathons in Nederland. Het wordt anders als ik me kwalificeer voor buitenlandse langebaanwedstrijden”, zegt hij. Evert Hoolwerf is, net als zijn neef Willem, op de langebaan sterk op de vijf en tien kilometer. „M’n doel is gewoon, naast de marathons, om de vijf kilometer heel goed te rijden en te presteren in de massastartwedstrijden.”

Willen Hoolwerf, toevallig Nederland kampioen massastart, is niet tevreden over wat hij vorig seizoen heeft laten zien. Goed, hij pakte de NK-titel op de massastart, maar dat was het dan ook wel zo’n beetje. „Ik hoop dit jaar op een beter seizoen. Die titel maakte het vorige seizoen nog enigszins goed. Maar best was het niet.”

Natuurijsspecialist Stefan Wolffenbuttel maakte de overstap naar het team Skate4air, net als de Blaricummer Simon Borsen, die dit seizoen zijn debuut maakt op het hoogste niveau. Vorig seizoen boekte hij twee overwinningen bij de belofterijders. Ook Tijs van der Steen uit Baarn schaatst dit jaar voor het eerst bij de A-rijders. Hij heeft de plaats ingenomen van Wolffenbuttel in het team van Amsterdam/Skits.

De pas achttienjarige Bart Hoolwerf heeft als jong talent al veel indruk gemaakt in de afgelopen twee jaar. Hij is nu reserve bij de topformatie van Okay Fashion & Jeans en moet het nog doen met af een toe een invalbeurt bij de A-rijders. De jongste telg uit de Hoolwerf-familie won het afgelopen seizoen het Open Oostenrijkse kampioenschap op natuurijs, de Flevonice-marathon, brons bij het NK voor junioren en zegevierde ook nog in twee beloftenwedstrijden.

Insiders vinden dat Bart Hoolwerf nog meer in zijn mars heeft dan zijn broer Evert. „De motivatie is goed, zeker als ik ga merken dat ik zo sterk ben dat ik bij de A-rijders in de top tien kan rijden. Dit jaar mag ik al proeven. Ha, wat zal ik nerveus zijn als ik tegen Evert moet rijden. Dat wordt echt een uitdaging.”

Dan is er nog een vreemd geval. De 31-jarige Dmitri Babenko uit Kazachstan, die ploeggenoot is geworden van Willem Hoolwerf, heeft Eemdijk als woonplaats opgegeven bij de schaatsbond. Maar niemand in Eemdijk heeft hem daar gezien. Willem Hoolwerf reageerde stomverbaasd en ook enigszins geïrriteerd: „We kregen een brief van het Elfstedenbestuur, dat hij op ons adres woont. We weten nergens van af. Ik hoop niet dat hij binnenkort op de stoep staat met zijn koffers, dan schop ik hem echt wel weg van ons erf.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal