Omroep pensioen koerst naar herstel

Casper van den Broek
Hilversum

PNO, pensioenfonds voor de omroep, heeft een langjarige koers uitgezet naar volledig herstel. Deze maand heeft het in Hilversum gevestigde fonds een herstelplan ingediend bij De Nederlandsche Bank (DNB). Dat moet ertoe leiden dat PNO uiterlijk in 2026 weer kerngezond is. Mogelijk wordt dat drie jaar eerder al verwezenlijkt.

Belangrijk voor pensioenfondsen is de dekkingsgraad. Die geeft aan hoeveel geld er in huis is om aan de verplichtingen te voldoen. Is de dekkingsgraad 100 procent, dan staat tegenover elke euro aan verplichtingen precies één euro vermogen. Inmiddels wordt ook gewerkt met de beleidsdekkingsgraad. Die meet niet één moment, maar een periode van twaalf maanden. Begin deze maand was bij PNO de beleidsdekkingsgraad 100,5 procent, ietsje minder dan een maand eerder.

In het herstelplan dat ter goedkeuring bij de centrale bank ligt, gaat PNO voor heel 2015 veiligheidshalve uit van een beleidsdekkingsgraad van 97,8 procent. Dat moet oplopen tot 123,1 procent in 2023 en uiteindelijk naar 128,3 procent in 2026.

Vanaf 110 procent mag weer worden geïndexeerd, dat wil zeggen dat de uitkeringen van gepensioneerden en de pensioenaanspraken van mensen die nog werken mogen worden verhoogd. Met hoeveel hangt af van de inflatie (geldontwaarding).

Het directe gevolg van het PNO-herstelplan is dat in elk geval de komende paar jaar niet wordt geïndexeerd. Zoals het er nu naar uitziet, wordt dat op zijn vroegst weer mogelijk in 2019.

Tegenvaller

Een tegenvaller was voor PNO - net als voor alle Nederlandse pensioenfondsen - dat De Nederlandsche Bank onlangs met onmiddellijke ingang de rente verlaagde waarmee pensioenfondsen rekenen. In één klap ging die omlaag van 4,2 naar 3,3 procent. Volgens DNB moet die maatregel de fondsen beter bestand maken tegen economische tegenspoed. Het punt is dat de centrale bank daarmee de dekkingsgraad van alle pensioenfondsen gevoelig omlaag drukte. Hoe lager namelijk de rekenrente, des te lager de dekkingsgraad.

Welke gevolgen dat precies heeft voor PNO kan directeur Leo Witkamp nog niet zeggen. Volgens een woordvoerder van het fonds wordt er momenteel nog druk gerekend. De uitkomsten wil Witkamp eerst met het fondsbestuur bespreken alvorens naar buiten te treden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.