Modern

Michiel van den Busken

De vraag stellen, is het antwoord geven. Op Koningsdag werden de resultaten van het jaarlijkse het Ipsos onderzoek naar het koningschap in Nederland bekend. Volgens de enquête in opdracht van de NOS mag het allemaal wel wat moderner.

Klinkt leuk. Zoomen we in op de data dan blijkt de uitleg bizar en nietszeggend. De verandering moet volgens de ondervraagden vooral uit het inleveren van privileges en de jaarlijkse uitkering komen. Minder salaris en minder voorrechten, dat is dus modern. Bij cao-onderhandelingen hoeven de werkgevers daar niet mee aan te komen.

Willem-Alexander moet een kleinere rol bij de kabinetsformatie hebben. Tegelijkertijd wil het volk dat de Koning meer positie neemt bij belangrijke - politiek gevoelige - debatten over integratie, terreurdreigingen en politieke conflicten.

Kort samengevat: onze vorst mag zich nergens mee bemoeien. Wel moet hij overal invloed op uitoefenen. Dit soort onderzoeken is volstrekt zinloos. De ondervraagden krijgen een serie stellingen. Dwarsverbanden worden niet gelegd. Je kunt een volstrekt tegengesteld antwoord geven op de diverse onderdelen.

De enig juiste conclusie van de Ipsos enquête is dat het ondervragen van het publiek veel beter, zeg moderner, kan.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.