GSA bekijkt nieuw te varen koers

Galerie Hilversum tijdens een eerdere expositie.
© archieffoto studio kastermans
Hilversum

Om te voorkomen dat kunstenaarsvereniging GSA in de rode cijfers zakt, heeft het deels nieuwe bestuur in overleg met de leden besloten de deuren van Galerie Hilversum per 1 juli te sluiten. Op welke manier en waar de vereniging dan haar kunst tentoon gaat stellen, wordt de komende maanden onderzocht.

„Nu we vanaf 1 juli geen financiële last meer hebben van de huur van de galerie waar we onze tentoonstellingen hielden, kunnen we ons focussen op welke koers we precies willen gaan varen. Daar trekken we zo’n drie tot vier maanden voor uit”, zegt interim voorzitter Alex van Schaik.

Hij nam twee weken geleden het stokje over van Marie-José van der Sandt. Tijdelijk dus. Daarnaast is het bestuur versterkt met een nieuwe penningmeester en een tijdelijk algemeen bestuurslid.

Zwarte cijfers

Volgens Van Schaik dalen de inkomsten uit de galerie al jaren gestaag. Ook het aantal bezoekers loopt terug. Hij gaat er vanuit dat de vereniging met deze maatregel in de zwarte cijfers blijft. „Anders draaien de leden op voor het verlies.”

Over de toekomst wil het bestuur niet alleen in gesprek met de leden, maar ook met andere partijen. Van Schaik: „We willen inventariseren wat voor soortgelijke activiteiten er in de regio zijn en waar eventueel samengewerkt kan worden. Online liggen er ook mogelijkheden, maar het blijft onze ambitie om ergens een plek te krijgen. Kunst moet je kunnen zien en voelen.”

Een ander speerpunt is verjonging van de vergrijzende vereniging. GSA telt nu zo’n 75 leden, maar er is volgens de nieuwe voorzitter genoeg ruimte voor meer leden.

Belang

De huidige tentoonstelling ’iktoon’ is dus de laatste aan de Langestraat. De exposities die na 1 juli gepland stonden, zijn voorlopig opgeschort. Van Schaik is wel in overleg met de gemeente om te kijken of er een andere, tijdelijke locatie beschikbaar is. „Het is fijn om te merken dat de wethouder cultuur het belang van de kunstenaarsvereniging in ziet en met ons meedenkt. Als we iets vinden, kunnen de exposities alsnog doorgang vinden.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.