Hertog krijgt roman over nasleep Schiphol-brand

Fons Hertog (re.) neemt het eerste exemplaar in ontvangst.© foto joël verkaik

Eddie de Paepe
Huizen

Waarnemend burgemeester Fons Hertog heeft maandagmiddag het eerste exemplaar van een boek van Huizer André Verkaik in ontvangst genomen.

De semiautobiografische roman Concertina volgt de slachtoffers van de brand in het cellencomplex Schiphol-Oost vanaf hun overplaatsing in de nacht van 26 op 27 oktober 2005 naar detentiecentrum Zeist. Verkaik was daar toen detentietoezichthouder en wachtcommandant en - naar eigen zeggen - ’getuige van de rommelige binnenkomst en van hun versnelde uitzetting daarna. ’Terwijl er in de Tweede Kamer nog gedebatteerd werd om ze wel of geen generaal pardon te geven’. In zijn fictieve beschrijving van ’het Kafkaëske milieu’ in het detentiecentrum volgt Verkaik ’een smalle lijn tussen feit en fictie’. Bewakers en hun leidinggevenden zijn in deze vestiging van de Dienst Justitiële Inrichtingen volgens de auteur in een strijd van kat en muis verwikkeld. Daarbij worden gevangenen en collega-bewakers ingezet om winst op elkaar te behalen. ’Deze strijd heeft verregaande gevolgen voor alle betrokkenen.’

Hertog kreeg het eerste exemplaar van de roman omdat hij tot 2006 burgemeester was van de gemeente Haarlemmermeer, waar ook Schiphol onder valt. Na de Schipholbrand diende hij - in navolging van de ministers Donner en Dekker - zijn ontslag in.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.