Rechter houdt nieuw wijkje Eemdijk tegen

Adri Klinkenberg
Eemdijk

De Raad van State heeft een streep gezet door de bouw van een nieuw wijkje van 64 woningen in de polder ten oosten van Eemdijk.

Volgens de hoogste bestuursrechtbank heeft de gemeente Bunschoten niet aangetoond dat de geplande 64 woningen ook allemaal verkocht kunnen worden.

Daardoor is het bestemmingsplan Eemdijk-Oost in strijd met het Besluit ruimtelijke ordening (Bro), zegt de Raad van State. Volgens dat besluit moeten nieuwe woningbouwprojecten afgestemd worden op de regionale behoefte. De gemeenteraad van Bunschoten had echter vooral gekeken naar de behoefte in het dorp Eemdijk. Maar ook dan is het aantal van 64 nieuwe woningen te hoog, vindt de Raad van State. Want de gemeenteraad had ook zeventien bestaande bouwlocaties in Eemdijk moeten meenemen in de berekening van de behoefte. Via een technische berekening komt de Raad van State tot de conclusie dat het bestemmingsplan Eemdijk-Oost 21 woningen teveel bevat. Niettemin is nu wel het hele bestemmingsplan vernietigd. De 64 huizen, met een koopprijs tussen de 200.000 euro en 400.000 euro, zouden ontwikkeld worden door projectontwikkelaar Van der Wardt. Eemdijk telt nu 285 woningen.

Het bestemmingsplan werd in december vorig jaar aangevochten door dertien bewoners van het Kerkepad in Eemdijk. De nieuwe wijk was gepland in de weilanden tegenover hun woningen. Stichting Behoud de Eemvallei verzette zich vanuit Baarn al eerder ook bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan. Behoud de Eemvallei vond de nieuwbouw een onaanvaardbare inbreuk op het open landschap. Alle tegenstanders voerden aan dat er geen behoefte is aan 64 nieuwe woningen. Ze wezen op de bestaande zeventien bouwlocaties in Eemdijk die nog kunnen worden opgevuld. Verder vullen de woningbouwgebieden Rengerswetering en Zuyderzee de vraag naar woningen voldoende op, aldus de tegenstanders.

„Blijkbaar was het een zware bevalling, want twee jaar geleden zijn wij hier al over begonnen”, aldus een tevreden Kees Koolmees van Behoud de Eemvallei .

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.